Pandemia de coronavirus care a lovit si tara noastra la inceputul acestei primaveri a afectat puternic si interesul investitorilor straini pentru Romania, influxul de capital diminuandu-se cu peste 60%. Cifrele inregistrate ne arata faptul ca investitorii straini au evitat sa mai investeasca in filialele din tara noastra sau sa mai deschida noi firme dupa ce primele cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate in Romania. Conform datelor, numarul proiectelor noi cu investitii straini a scazut de trei ori in aceasta perioada, in timp ce aportul la capitalul acestora s-a diminuat cu 79 de procente.
Cifrele prezentate de Oficiul National al Registrului Comertului ne arata ca doar 554 de companii cu capital strain au fost deschise in tara noastra in primele trei luni de la confirmarea primelor cazuri de COVID-19. Scaderea este una drastica, interesul investitorilor straini scazand puternic in aceasta perioada plina de incertitudini pe plan economic si nu numai. Spre exemplu, in intervalul martie - mai al anului precedent, in tara noastra au fost inregistrate peste 1.500 de companii noi cu capital strain.
Din punct de vedere al aportului la capitalul social al acestor noi companii, cifrele ne arata ca in cele trei luni despre care vorbeam mai devreme in economia tarii noastre au intrat numai 747.7 mii de dolari. Pentru a putea face o comparatie cat mai corecta, trebuie sa mentionam ca in aceeasi perioada a anului precedent in economie au intrat aproximativ 3.5 milioane de dolari, ceea ce inseamna ca declinul este de 79%.
Defalcat, capitalul social subscris de noile companii a insumat 332.2 mii de dolari in luna martie, 130.3 mii de dolari in luna aprilie, respectiv 285.2 mii de dolari in luna mai. Cea mai severa scadere a fost inregistrat in luna mai, atunci cand capitalul social subscris de noile companii a scazut cu 82 de procente.
In luna martie, cele mai mari investitii au venit din Austria (66.300 dolari), Franta (58.200 dolari) si Germania (51.200 dolari). In luna aprilie, cele mai mari investitii au venit din Germania (34.300 dolari), Olanda (24.500 dolari) si Japonia (21.500 dolari). In cele din urma, cele mai mari sume din luna mai au provenit din China (94.500 dolari), Belgia (37.800 dolari), respectiv Statele Unite (27.400 dolari).
In aceasta perioada de trei luni, cele mai multe companii noi cu capital strain au fost deschise in Bucuresti, numarul acestora ajungand la 267. De asemenea, alte 48 de companii noi cu capital strain au fost inmatriculate in judetul Timis, respectiv 30 in Cluj.
Mergand mai departe, cifrele ne arata ca in aceasta perioada au scazut puternic si investitiile straine in companiile deja active pe piata. Mai exact, analiza Oficiului National al Registrului Comertului investitiile ne arata ca investitiile au insumat in aceste trei luni numai 315 milioane de dolari, declinul fiind de 64%. In luna mai, cele mai mari aporturi la capitalul societatilor din tara noastra au fost facute de investitori din Cipru, acestia directionand peste 15 milioane de dolari catre filialele din Romania. Investitorii italieni si spanioli ii urmeaza pe ciprioti, acestia trimitand catre filialele din Romania 4.6, respectiv 4.2 milioane de dolari.
Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, cea mai mare majorare a capitalului prin aport extern din aceasta perioada delicata, de 6.7 milioane de dolari, i-a apartinut companiei Sticknet Investment SRL, societate detinuta de slovaca Julia Csakvariova.
Citeste si: Bancile din Romania au incheiat anul 2019 cu un profit net de 6,4 miliarde de lei
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului