Institutul National Statistica a revizuit in scadere cresterea PIB
pib romaniaestimari pib romaniapib inscalcul pib 2019
Datele provizorii publicate astazi de Institutul National de Statistica arata ca acesta a revizuit de, la 4,6%, la 4,5%, estimarile legate de cresterea PIB, pe serie ajustata sezonier, in trimestrul al doilea din acest an, in raport cu aceeasi perioada de timp din 2018.
Potrivit Institutului National de Statistica, Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul al doilea din acest an a depasit 256 de miliarde de lei, preturi curente.
In acelasi timp, estimarile INS legate de evolutia PIB, pe serie bruta, au ramas neschimbate fata de septembrie, cand a publicat primele date provizorii. Astfel, in trimestrul al doilea din acest an, PIB a crescut cu 4,4%, in raport cu trimestrul al doilea al anului trecut, si cu 1%, in comparatie cu trimestrul anterior din 2019.
Produsul Intern Brut estimat de INS pentru trimestrul al doilea al anului curent, serie bruta, a fost de aproape 240 de miliarde de lei, preturi curente.
INS a modificat descendent si datele pentru primul semestru al acestui an, pe serie ajustata sezonier, de la 4,8%, la 4,7% an/an, iar, pe serie bruta, de la 4,7% la 4,6%.
INS a explicat ca seria ajustata sezonier a PIB trimestrial a fost recalculata ca urmare a revizuirii estimarilor pentru trimestrul al doilea din 2019, nefiind, insa, inregistrate diferente semnificative fata de varianta publicata pe 6 septembrie 2019.
Pe serie ajustata sezonier, PIB estimat pentru primul semestru din 2019, a trecut de 507 miliarde de lei, preturi curente, iar, pe serie bruta, a fost de aproape 441 de miliarde de lei, preturi curente.
In comparatie cu varianta provizorie, in trimestrul al doilea din 2019, dinamica PIB si cea a valorii adaugate brute nu au suferit modificari; volumul impozitelor nete pe produs s-a diminuat cu 0,8%; volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante scazand, in constructii, cu 0,8%; comert cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante cu 0,2%.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice, de la +0,3%, la +2%, ca urmare a majorarii volumului de la 101,6%, la 111,6%, si formarea bruta de capital fix, de la +3,7%, la 3,9%, ca urmare a cresterii volumului de la 118%, la 118,9%.