Aceste date sunt cu atat mai interesante cu atat cu cat pe tot parcursul anului trecut am fost informati de guvernanti cu privire la cresterea salariilor si imbunatatirea calitatii vietii. Chiar daca anumite masuri au fost aplicate in teorie, o parte importanta a populatiei reproseaza celor de la putere ca acestea nu se resimt in viata de zi cu zi. Iar, in aceste conditii, degeaba ne mandrim cu cifre bune pe hartie, daca in realitate nu se poate observa niciun fel de rezultat.
Conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica, veniturile totale medii lunare in trimestrul al treilea al anului 2018, in termeni nominali, au fost de 4.454 de lei pe gospodarie, respectiv de 1.713 lei pe persoana. INS ne arata in raportul publicat astazi ca veniturile banesti ale populatiei s-au ridicat, in medie, in aceasta perioada, la un total de 4.090 de lei lunar pe gospodarie, respectiv 1.573 de lei pe persoana. In acelasi timp, veniturile medii in natura au fost de 364 de lei lunar pe gospodarie, respectiv 140 de lei pe persoana.
Este important de observat ca intre mediul rural si mediul urban exista o diferenta destul de considerabila la capitolul venituri totale inregistrate. Asa cum era de asteptat, veniturile mai mari au fost inregistrate in mediul urban, acolo unde media lor a fost de 2.058 de lei. In acelasi timp, veniturile totale medii inregistrate in mediul urban au fost de doar 1.311 lei.
Cea mai importanta sursa de venit a populatiei a fost reprezentata, fara doar si poate, de salarii si celelalte venituri asociate acestora, acestea avand o pondere de 67 de procente din totalul veniturilor. Veniturile totale ale populatiei au mai cuprins venituri din prestatii sociale (18%), venituri din agricultura (2.2%), venituri din activitati neagricole independente (2.5%), venituri in natura (8.2%) si venituri obtinute din proprietatea si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1.1%).
In continuare, raportul ne arata ca in trimestrul III din anul 2018 au fost inregistrate cheltuieli totale medii ale populatiei de 3.981 de lei pe gospodarie, respectiv de 1.497 de lei pe persoana. Astfel, asta inseamna ca ponderea cheltuielilor din veniturile totale este de 87.4%. La fel ca si in cazul veniturilor, exista o diferentiere considerabila intre cheltuielile medii inregistrate in mediul urban si cele inregistrate in mediul rural. Astfel, in mediul urban, au fost inregistrate cheltuieli totale medii de 1.770 de lei, in timp ce in mediul rural au fost inregistrate cheltuieli de doar 1.178 de lei.
Daca aruncam o privire structurii cheltuielilor totale ale gospodariilor, vom observa ca cea mai mare pondere este, desigur, a cheltuieilor de consum - 60.5 procente. In continuare, 31.4% din cheltuieli au fost cele legate de impozite, taxe si diverse contributii. Cea mai mica pondere din cheltuielile totale o au cheltuielile de investitii, acestea reprezentand doar 0.6 procente din totalul acestora. Educatia are, de asemenea, o pondere extrem de mica din cheltuielile totale, de doar 0.2 procente, o cifra cu adevarat ingrijoratoare.
Citeste si: Transportul public in comun din Cluj-Napoca poate fi platit cu telefonul
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!