Cifrele pe care ni le prezinta acum cei de la Institutul National de Statistica arata destul de bine, in special daca remarcam faptul ca vorbim despre niste majorari de venituri care se situeaza peste cresterea economica, estimata la ora actuala la putin peste 4 procente. Totodata, daca luam in calcul si inflatia medie din ultimul trimestru al anului trecut, care ajunsese la un nivel de 3.84%, ne putem da seama ca puterea de cumparare la nivelul unei gospodarii a urcat cu 5.7%, in timp ce la nivel individual avem in fata un plus de 6.6%.
Revenind la cifra totala de 4.999 de lei revenita pe gospodarie, trebuie sa mai spunem ca aceasta este compusa din venituri banesti in valoare de 4.659 de lei, respectiv din venituri in natura in valoare de 340 de lei. Uitandu-ne peste acest raport, mai putem remarca faptul ca veniturile in natura s-au redus la valori similare cu cele inregistrate in urma cu doi ani, aceste minusuri fiind cauzate de anul agricol ceva mai slab cu care s-a confruntat tara noastra in 2019. Venitul total pe gospodarie a crescut insa semnificativ in comparatie cu anii precedenti, diferenta dintre ultimul trimestru al anului 2019 si cel al anului 2016 fiind de nu mai putin de 1.914 lei.
Decalajul dintre mediul urban si cel rural la nivel de venituri totale individuale a ramas la 56%, cei din mediul urban avand in medie un venit total de 2.323 de lei, in timp ce cei din mediul rural au avut un venit total de 1.489 de lei. Chiar daca nu mai vorbim despre o diferenta atat de semnificativa, acest decalaj reprezinta in continuare o problema care trebuie luata in serios de autoritatile din tara noastra!
Asa cum era de asteptat, salariile si-au pastrat pozitia dominanta din structura veniturilor totale ale unei gospodarii, ajungand in acest ultim trimestru al anului precedent la un nivel de 68.2 procente, in crestere cu aproape 12 procente in raport cu aceeasi perioada a anului 2016, spre exemplu. Apoi, veniturile din prestatii sociale au ajuns in trimestrul al IV-lea din 2019 la un nivel de 18.7% din structura veniturilor totale ale unei gospodarii, in timp ce veniturile din natura sunt la un nivel de 6.8%. In cele din urma, veniturile din agricultura reprezinta 1.8% din veniturile totale, in timp ce veniturile din activitatile independente au reprezentat 1.7% dintre acestea.
Daca aruncam o privire asupra evolutiei structurii cheltuielilor de consum din acest ultim trimestru al anului precedent, vom vedea ca nu mai putin de 31.6% din cheltuieli sunt facute in vederea achizitionarii produselor agroalimentare si bauturilor nealcoolice. Apoi, 16% din veniturile romanilor sunt directionate catre cheltuielile aferente locuintei (apa, electricitate, gaze, combustibili). In continuare, putem observa ca 9.3% din cheltuieli au fost facute in vederea cumpararii unor produse de imbracaminte sau incaltaminte, in timp ce 7.9% dintre acestea au fost directionate catre produsele din categoria “bauturilor alcoolice si tutunului”.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si