Potrivit anchetei realizate de cei de la INS in luna aprilie a anului curent, managerii din industria prelucratoare estimeaza o scadere accentuata a volumului productiei pentru urmatoarele trei luni. Printre activitatile care urmeaza sa fie cele mai afectata de aceasta criza prin care trece intreaga industrie se numara fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului sau fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si a semiremorcilor. In schimb, in cadrul activitatii de fabricare a produselor farmaceutice de baza lucrurile stau ceva mai bine, managerii estimand o oarecare stabilitate in perioada imediat urmatoare.
In conditiile in care este asteptata o scadere a activitatii generale in urmatoarea perioada, managerii din aceasta industrie sustin ca este inevitabil sa nu vorbim si despre o scadere a numarului de salariati. In acest caz, in industria prelucratoare vorbim despre un sold conjuctural de -40%. Totodata, intreprinzatorii din aceasta industrie estimeaza o oarecare stabilitate in cazul preturilor produselor industriale.
O scadere destul de semnificativa a volumului productiei este estimata pentru urmatoarele trei luni si pentru activitatea de constructii, soldul conjunctural fiind de -57%. Bineinteles, si in acest caz vorbim despre o scadere a numarului de salariati din aceasta industrie, soldul conjunctural fiind la un nivel de -40%. In schimb, managerii din industrie se asteapta la o scadere moderata a preturilor lucrarilor de constructii, soldul conjunctural fiind de doar -10%.
Mergem mai departe catre comertul cu amanuntul, si managerii din acest sector de activitate estimand ca in urmatoarele trei luni va fi raportata o scadere puternica a activitatii economice, soldul conjunctural fiind de -58%. Asa cum s-a intamplat si in cazul celorlalte industrii despre care am discutat in randurile anterioare, si in acest caz se vorbeste despre o scadere a numarului de salariati. Totodata, managerii din acest sector economic se asteapta la o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul in perioada imediat urmatoare, soldul conjunctural fiind de +16%.
In cele din urma, analiza INS vorbeste si despre o scadere accentuata a cererii de servicii in urmatoarele trei luni, soldul conjunctural fiind de -62%. Mai mult decat atat, soldul conjunctural a ajuns sa fie de -100% in cazul activitatilor de creatie si interpretare artistica, respectiv de -99% in cazul activitatilor hotelurilor si a altor facilitati de cazare. De asemenea, vorbim despre un sold conjunctural de -97% in cazul activitatii agentiilor turistice si in cazul turoperatorilor, respectiv de -96% in cazul altor activitati sportive, recreative si distractive. Bineinteles, numarul de salariati va scadea in aceste conditii delicate pentru intreaga industrie, in timp ce preturile de vanzare sau de facturare vor avea o tendinta de scadere moderata.
Ultimele NOUTATI
Dieta minimalista: cum sa mananci sanatos cu buget redus
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere
Te-ar putea interesa si