Ingheata sau nu salariile bugetarilor?
bigetari
Premierul Florin Citu a vorbit miercuri despre posibilitatea inghetarii salariilor din sectorul public. Din declaratiile sale, primul ministru lasa de inteles faptul ca, la nivelul coalitiei de guvernare, inca nu s-a transat aceasta ipoteza, dar ca e posibil ca acest lucru sa se intample cat de curand.
Legea responsabilitatii fiscale in vigoare in tara noastra prevede ca, atunci cand datoria publica a Romaniei depaseste pragul de 50% din PIB, Executivul trebuie sa intervina cu un plan prin care sa inghete veniturile in sectorul public.
In acest moment, datoria publica a Romaniei a ajuns la 49,7% din PIB. Prin urmare, exista sansa, cel putin din punct de vedere legal, ca lefurile bugetarilor sa fie inghetate.
Totusi, primul ministru ezita inca sa fie transant in aceasta privinta. "Sa ajungem la 50% intai. Este vorba de estimari deocamdata. Datoria, ca procent din PIB, are doua elemente – una este datoria publica, celalata este PIB-ul nominal", a declarat, miercuri, premierul Florin Citu.
"PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decat ne asteptam. Nu stiu daca vom ajunge la 50%. Vom vedea cand ajungem la 50%. Este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se intampla atunci", a mai spus seful Executivului.
Conform Articolului 13 din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, daca datoria publica depaseste 45% din produsul intern brut, dar se situeaza sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finantelor Publice prezinta Guvernului un raport privind justificarea cresterii datoriei si prezinta propuneri pentru mentinerea acestui indicator la un nivel sustenabil.
De asemenea, aca datoria publica depaseste 50% din produsul intern brut, dar se situeaza sub 55% din produsul intern brut:
a) Guvernul prezinta public si aplica in cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice in produsul intern brut;
b) programul prevazut la lit. a) cuprinde, fara a se limita la acestea, si masuri care determina inghetarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;
c) masurile cuprinse in programul prevazut la lit. a) se aplica prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel incat sa se asigure aplicabilitatea masurilor intr-un termen cat mai scurt, cel mai tarziu in semestrul urmator celui in care s-a constatat depasirea procentului de datorie publica.