Inflatia stilului de viata - cea mai mare greseala financiara care tine romanii in saracie
inflatia stilului de viatainflatieeducatie financiara
In ultima perioada auzim tot mai des vorbindu-se despre educatia financiara, dar mai ales despre necesitatea ca aceasta disciplina sa se predea in scoli, astfel incat, inca de la varste mici, oamenii sa invete sa aiba un comportament corect si constructiv in relatia cu banii.
Se vorbeste mult, asta stim cu totii, insa momentan nu avem nicio strategie pusa la punct, tocmai din acest motiv, materiale precum cel de fata s-ar putea dovedi a fi deosebit de utile celor ce isi doresc sa prospere din punct de vedere economic, dar carora le lipsesc informatii de baza despre educatia banilor.
Ei bine, vom aborda in randurile de mai jos una dintre cele mai mari greseli sau poate chiar cea mai mare greseala de ordin financiar pe care o fac romanii. Este vorba despre inflatia stilului de viata.
Ce inseamna inflatia stim cu totii. In linii mari, vorbim despre scumpiri, scaderea puterii de cumparare, devalorizarea banilor, criza costului vietii. Dar inflatia stilului de viata? Economistii denumesc acest concept drept fenomenul prin care oamenii incep sa creada ca luxul cu care s-au obisnuit le este necesar si nu pot renunta la el nici atunci cand nu si-l mai permit sau cand ar trebui sa devina mai cumpatati, pentru a nu ajunge intr-o situatie limita din punct de vedere economic.
Sa presupunem ca avem un caz: Mihai traieste intr-o perioada prospera, in care castiga echivalentul a cinci salarii medii pe economie si nu duce grija zilei de maine. Din contra! Datorita veniturilor sale generoase, s-a obisnuit sa faca cumparaturi extravagante si vacante pe masura. Criza economica apare, iar firma pentru care lucreaza Mihai anunta ca diminueaza salariile sau chiar face disponibilizari. Veniturile lui Mihai scad brusc, pe de-o parte, pe fluturasul de salariu, iar pe de alta banii lui isi pierd din valoare din caza inflatiei ce a venit odata cu criza economica. Mihai insa nu poate renunta la cheltuielile sale care nu sunt necesare, deoarece a ajuns, in timp, sa le perceapa ca pe necesitati. Desigur ca fara alte venituri si fara sa faca investitii, ne imaginam cu totii care poate fi deznodamantul povestii.
Acesta este un exemplu ideal, dar prea frecvent, de comportament toxic in relatia cu banii. Este imposibil ca o astfel de persoana sa evolueze si sa poata creste financiar, cat timp nu este capabila sa faca o diferenta intre cheltuielile necesare, de baza, si dorintele sale de care se poate lipsi pentru scopuri mai nobile.
Se potriveste perfect si zicala: Nu dati foc oportunitatilor pentru dorinte de moment!
Foto: manager.ro