Inflatia scade pe hartie, dar preturile raman mari la raft: pe romani nu ii consoleaza cu nimic statisticile
inflatiescumpiri
Daca aruncam o privire pe statistica oficiala, constatam ca inflatia este in regres. In acelasi timp, realitatea economica este dura pentru romani. Desi inflatia scade pe hartie, preturile la raft raman in continuare piperate.
Conform celui mai recent raport al Institutului National de Statistica (INS), in luna ianuarie
inflatia a facut un spate, scazand la 15,1% de la 16,4%, cat era in luna decembrie 2022.
Totusi, in ianuarie anul acesta, fata de decembrie, preturile de consum au crescut cu 0,3%, practic pentru romani, criza costului vietii nu se tempereaza ci ia dimensiuni din ce in ce mai ingrijoratoare si dificil de gestionat.
"Rata medie a modificarii preturilor de consum in ultimele 12 luni (februarie 2022 – ianuarie 2023) fata de precedentele 12 luni (februarie 2021 – ianuarie 2022) este 14,3%", transmite INS.
Cea mai consistenta scumpire a fost inregistrata in prima luna din 2023 la alimente, cu 22,47% mai piperate la pret fata de ianuarie 2022, urmate de marfuri nealimentare, cu 11,8%, si servicii cu 10,2%.
Institutia ne pune la dispozitie si o lista a alimentelor ce au suferit cele mai agresive scumpiri in ultimul an. In fruntea acesteia avem zaharul, ce a inregistrat o crestere de pret cu 63% din ianuarie 2022 pana acum.
Si untul a devenit un lux, consemnand o scumpire cu 47% de la an la an.
De asemenea, foarte mult s-a scumpit si laptele de vaca, al carui pret s-a majorat in ultimul an cu 34%.
Nici ouale nu mai sunt ieftine, din ianuarie 2022 pana in ianuarie 2023 acestea au consemnat o scumpire cu 33%, in timp ce pretul branzei s-a majorat si el cu 30%.
Toate aceste cresteri de pret se traduc prin presiuni ce apasa pe buzunarele romanilor, ale caror venituri par tot mai mici si mai neajutorate in fata acestui val de preturi extrem de piperate.
Foto: unsplash.com