Inflatia NU e o REGULA: e mai simplu decat crezi sa-ti pui BANII la ADAPOST
investitii la bursainflatieeconomisire
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca Romania se afla sub un val inflationist galopant, iar economiile noastre, tinute in depozite bancare, de exemplu, se topesc de la o luna la alta. Totusi, inflatia nu este o "regula" sau, mai bine zis, nu este una fara exceptie. Exista si aici o portita de scapare, o modalitate de refugiu pentru economii, dar si pentru a face profit in vremuri de scumpiri fulgeratoare. Este vorba despre investitiile la bursa. Insusi lideri de la varful guvernarii ne indeamna sa facem pasul care ne protejeaza finantele si ne ajuta, in timp, sa dobandim independenta financiara.
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, are un singur sfat practic pentru romanii care vor sa evite scumpirile: sa investeasca la bursa!
"Ar trebui sa ducem economiile si din perspectiva populatiei si a companiilor mici nelistate bursier, sa ducem mult mai mult capital catre zona de investitii active.
Doar printr-un efort comun al tuturor factorilor implicati in dezvoltarea pietei de capital putem contribui la finantarea companiilor autohtone inclusiv in ceea ce priveste proiectele verzi.
In acest sens ministerul Finantelor are ca obiectiv pentru perioada urmatoare crearea cadrului general pentru emiterea de obligatiuni verzi", spune ministrul Caciu.
Inflatia nu e trecatoare. Din contra!
De la organisme europene la cele nationale, toate au constatat ca inflatia este aici pentru a ramane. De exemplu, Banca Nationala a Romaniei (BNR), anticipeaza ca, in primavara si vara anului curent, vom fi nevoiti sa suportam o rata anuala a inflatiei de doua cifre.
In incercarea disperata de a combate, cat de cat, valul de scumpiri, BNR a apelat la instrumentul de baza in astfel de situatii: dobanda-cheie.
Astfel, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an. De asemenea, s-a decis si pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara, informeaza banca centrala.
"Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de astazi, 9 februarie 2022, a hotarat urmatoarele:
-
majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022;
-
majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 3,5% pe an, de la 3% pe an;
-
facilitatea de depozit la 1,5%, de la 1% pe an, incepand cu data de 10 februarie 2022;
-
pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara;
-
mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit”, a anuntat BNR.