Inflatia industriala din Romania, la cote alarmante: suntem pe locul trei in UE la capitolul SCUMPIRI MASIVE
inflatia industrialascumpiri
Nu degeaba cetatenii spun ca preturile au explodat si ca de-abia mai fac fata traiului de zi cu zi. Inflatia e o problema reala, atat in Romania, cat si in restul Europei, iar ea se resimte inca de la portile fabricii. Avem a treia cea mai mare inflatie industriala din intraga Uniune Europeana, potrivit celor mai recente cifre publicate de Eurostat.
Preturile productiei industriale au consemnat cresteri in aproape toate tarile membre ale Uniunii Europene, in ritm anual, in 2022 fata de 2021. Spuneam "aproape", fiindca Irlanda face nota discordanta: aici vorbim despre o diminuare a
inflatiei la portile fabricilor, cu 13% in noiembrie, respectiv cu -17,2% in octombrie 2022.
Ei bine, in privinta tarii noastre, statisticienii europeni indica faptul ca ne confruntam cu a treia cea mai piperata inflatie industriala din cadrul comunitatii europene. Pe primul loc sunt ungurii, cu o crestere usturatoare (plus 63,5%), urmati de Letonia (51,2%). Romania, cu o crestere de 44,8% este, deci, ocupanta pozitiei a treia in acest clasament al scumpirilor.
Te-ar putea interesa si: Joburile care ofera cele mai mari salarii din Romania: unde merita sa cauti de munca. 3.500 de euro la privat si nu pentru IT-isti
Preturile productiei industriale din zona euro in noiembrie 2022, comparativ cu noiembrie 2021, au crescut cu 55,7% in sectorul energetic, cu 16,0% la bunurile de larg consum, cu 15,3% la bunurile intermediare, cu 9,4% la bunurile de larg consum si cu 7,6% pentru bunurile de capital.
Preturile per ansamblul industriei, excluzand energia, au crescut cu 13,1%. In UE, preturile de productie industriala au crescut cu 56,0% in sectorul energetic, cu 17,1% pentru bunurile de larg consum nedurabil, cu 15,5% pentru bunurile intermediare, cu 9,7% pentru bunurile de larg consum si cu 7,7% pentru bunurile de capital.
"Preturile de productie industriala din zona euro in noiembrie 2022, comparativ cu octombrie 2022, au scazut cu 2,2% in sectorul energetic si cu 0,4% la bunurile intermediare, in timp ce preturile au crescut cu 0,2% la bunurile de larg consum, cu 0,3% la bunurile de capital si cu 0,6% pentru bunurile de larg consum. Preturile in totalul industriei excluzand energia au crescut cu 0,1%.
In UE, preturile de productie industriala au scazut cu 1,9% in sectorul energetic si cu 0,4% pentru bunurile intermediare, in timp ce preturile au crescut cu 0,2% pentru bunurile de larg consum, cu 0,3% pentru bunurile de capital si cu 0,6% pentru bunuri de consum nedurabile. Preturile in totalul industriei excluzand energia au crescut cu 0,1%", mai arata analiza Eurostat.
Foto: pixabay.com