Inflatia din zona euro atinge cote alarmante: am ajuns la maximul ultimilor 13 ani
inflatiefacturienergie electricagaze naturalescumpiripreturizona euro
Luna trecuta, rata anuala a inflatiei in zona euro a atins cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani. Vorbim despre o valoare de 3,4% atinsa in septembrie, de la un nivel de 3% inregistrat in august.
Oficiul European de Statistica (Eurostat) a publicat noi date referitoare la evolutia inflatiei din zona euro. Analistii sustin ca luna septembrie a fost exploziva pentru inflatie, atingandu-se cel mai inalt nivel din ultimii 13 ani, respectiv 3,4%.
Evolutia este cu atat mai ingrijoratoare pentru investitori si analistii economici, daca luam in calcul faptul ca tinta asumata de economistii Bancii Centrale Europene (BCE) este de doar 2%. Practic, rata inflatiei e aproape dubla.
De ce a explodat rata inflatiei?
Ei bine, analistii pun aceasta evolutie pe un context economic sensibil in zona euro. De exemplu, un factor important e reprezentat de preturile de consum germane, care au crescut cu 4,1% in septembrie - cel mai inalt nivel din aproape 30 de ani.
De asemenea, cresterea a fost determinata in special de
cresterea preturilor la energie. Pretul gazelor la hub-ul olandez TTF, un punct de referinta european, a crescut cu aproape 400% de la inceputul anului.
Mai mult, nu se asteapta ca acest record al preturilor la energie sa se incheie in curand , analistii energetici avertizand ca aceasta tendinta se va mentine pe tot parcursul iernii care urmeaza.
Franta a devenit ultima tara care a intensificat masurile de reducere a costurilor pentru consumatori. Premierul Jean Castex a declarat joi ca guvernul va bloca in continuare cresterea preturilor la gazele naturale , precum si cresterea tarifelor la electricitate. Cu toate acestea, inainte ca aceste masuri sa inceapa, preturile la gaz vor creste cu 12,6% pentru consumatorii francezi incepand de vineri.
Bancherii centrali sunt de parere ca ultimele cresteri ale inflatiei sunt "tranzitorii" si ca presiunile preturilor se vor diminua in 2022. Dar numerosi experti pun la indoiala acest lucru.