Inertia actualei crize economice va fi mult mai mare decat inertia pandemiei care a generat-o
Din pricina pandemiei COVID-19 numeroase activitati economice au fost intrerupte in cele peste 200 de tari in care s-a raspandit noul coronavirus. In consecinta, economiile tarilor afectate de pandemie s-au contractat, iar Produsul Intern Brut raportat de acestea in al doilea trimestru al anului curent a fost mai mic decat PIB-ul realizat in primul trimestru si sub PIB-ul trimestrului al doilea al anului trecut.
Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, PIB-ul Romaniei va inregistra, in acest an, o scadere cu 6% fata de cel realizat in 2019.
In trimestrul al doilea din acest an, PIB-ul tarii noastre a scazut cu 12,3% fata de primul trimestru si a inregistrat o scadere de 10,5% fata de PIB-ul realizat in al doilea trimestru al anului trecut.
In toate tarile afectate de pandemie si de criza economica, cele mai afectate sectoare sunt transporturile aeriene, turismul si cultura.
In pofida interventiei guvernelor, din pricina crizei economice s-a inregistrat, in acest an, o crestere a somajului iar nu putine activitati economice si comerciale au fost nevoite sa-si restranga drastic sau chiar sa-si suspende/ inchida activitatea.
Primele semne ale actualei crize economice s-au manisfestat in Europa, apoi aceasta a trecut oceanul si a afectat economiile Statelor Unite si ale tarilor din America Latina si de Sud.
Intr-un comunicat al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) se arata ca PIB-ul cumulat al celor 36 de state membre (Romania nu se numara printre ele) a inregistrat, in al doilea trimestru al anului curent, o scadere ("fara precent") de 9,8% fata de primul trimestru al anului in curs.
Aceasta scadere este mult mai severa decat contractia de 2,3% inregistrata in primul trimestru al anului 2009, in momentul de varf al anterioarei crize economice globale.
Conform comunicatului OCDE, cele mai afectate 15 tari membre ale organizatiei, in functie de scaderea PIB-ului (trim. II 2020 vs trim. I 2020), sunt:
Japonia (-7,8%), Suedia (-8,6%), Polonia (-8,9%), Statele Unite (-9,1%), Germania (-9,7%), Austria (-10,7%), Canada (-12%), Belgia (-12,2%), Italia (-12,4%), Chile (-13,2%), Franta (-13,8%), Portugalia (-14,1%), Mexic (-17,1%), Spania (-18,5%) si Marea Britanie (-20,4%).
Merita si este util ca actualei recesiuni economice sa i se acorde o atentie constanta? Indiscutabil, da.
Pandemia va trece, vom avea si unul sau mai multe tipuri de vaccin impotriva noului coronavirus si ne vom putea relua viata de acolo unde am lasat-o. Fals.
Vom continua sa traim, insa vom fi nevoiti sa invatam sa traim altfel deoarece inertia crizei economice va fi mult mai mare decat inertia pandemiei.
Sursa foto: maxpixel.net