Scrisoarea de presa despre care vom vorbi in randurile urmatoare reprezinta atat pozitia companiilor Orange, Telekom si Vodafone, care impreuna formeaza Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), cat si a companiilor RCS&RDS si UPC Romania, precum si a altor peste 65 de firme reunite in cadrul Asociatiei pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER). Scrisoarea vizeaza proiectul Ordonantei de Urgenta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a u unor masuri fiscal-bugetare.
Companiile de pe piata locala telecom sustin odata cu aceasta scrisoare deschisa ca “modificarile propuse de autoritati introduc si majoreaza taxe la un nivel excesiv si blocant din punct de vedere al dezvoltarii infrastructurii si serviciilor de comunicatii electronice".
Mai mult decat atat, reprezentantii companiilor despre care vorbim sustin ca aceste masuri propuse de Guvern nu respecta nici cadrul legislativ romanesc si nici pe cel european.
Semnatarii scrisorii mentioneaza faptul ca aceste taxe “ar trebui sa acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de catre Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se aloca”.
Insa, in cazul in care in cele din urma aceste masuri se vor adopta in forma actuala, acestea “s-ar transforma intr-o povara pentru intreaga industrie de telecomunicatii din Romania”. Bineinteles, odata intamplat acest lucru, toti utilizatorii de internet fix si mobil, de telefonie fixa si mobila si de servicii de televiziune vor avea de suferit.
De asemenea, companiile de pe piata romaneasca de telecom reclama faptul ca desi aceste masuri ar urma sa intre in vigoare in mai putin de doua saptamani, autoritatile nu au facut nicio consultare prealabila. Totodata, o analiza de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor si al pietei nu exista la acest moment.
In aceste conditii, nu se mai poate vorbi nici macar despre un minimum de predictibilitate si continuitate la nivelul politicii fiscale, principii pentru care industria telecom a pledat in nenumarate randuri.
Semnatarii scrisorii mentioneaza faptul ca “sectorul telecom are nevoie de un context stabil si predictibil pentru a putea continua sa investeasca, sa ofere servicii de calitate superioara la preturi accesibile, sa genereze locuri de munca si sa contribuie la dezvoltarea economiei”.
Companiile din industria telecom tin sa sublinieze faptul ca investitiile din acest domeniu au facut ca sectorul telecomunicatiilor sa fie printre primii cinci contribuitori la PIB. Insa, in contextul noilor masuri adoptate de autoritatile romane, investitiile si dezvoltarea 5G sunt puse serios sub semnul intrebarii.
In concluzie, companiile din sectorul de telecomunicatii cer eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanta de Urgenta a prevederilor referitoare la acest sector.
Citeste si: 5 interventii simple pe care le poti face intr-o clinica de estetica medicala: avantaje si recomandari
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!