Scrisoarea de presa despre care vom vorbi in randurile urmatoare reprezinta atat pozitia companiilor Orange, Telekom si Vodafone, care impreuna formeaza Asociatia Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), cat si a companiilor RCS&RDS si UPC Romania, precum si a altor peste 65 de firme reunite in cadrul Asociatiei pentru Comunicatii Electronice din Romania (ACER). Scrisoarea vizeaza proiectul Ordonantei de Urgenta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a u unor masuri fiscal-bugetare.
Companiile de pe piata locala telecom sustin odata cu aceasta scrisoare deschisa ca “modificarile propuse de autoritati introduc si majoreaza taxe la un nivel excesiv si blocant din punct de vedere al dezvoltarii infrastructurii si serviciilor de comunicatii electronice".
Mai mult decat atat, reprezentantii companiilor despre care vorbim sustin ca aceste masuri propuse de Guvern nu respecta nici cadrul legislativ romanesc si nici pe cel european.
Semnatarii scrisorii mentioneaza faptul ca aceste taxe “ar trebui sa acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de catre Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se aloca”.
Insa, in cazul in care in cele din urma aceste masuri se vor adopta in forma actuala, acestea “s-ar transforma intr-o povara pentru intreaga industrie de telecomunicatii din Romania”. Bineinteles, odata intamplat acest lucru, toti utilizatorii de internet fix si mobil, de telefonie fixa si mobila si de servicii de televiziune vor avea de suferit.
De asemenea, companiile de pe piata romaneasca de telecom reclama faptul ca desi aceste masuri ar urma sa intre in vigoare in mai putin de doua saptamani, autoritatile nu au facut nicio consultare prealabila. Totodata, o analiza de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor si al pietei nu exista la acest moment.
In aceste conditii, nu se mai poate vorbi nici macar despre un minimum de predictibilitate si continuitate la nivelul politicii fiscale, principii pentru care industria telecom a pledat in nenumarate randuri.
Semnatarii scrisorii mentioneaza faptul ca “sectorul telecom are nevoie de un context stabil si predictibil pentru a putea continua sa investeasca, sa ofere servicii de calitate superioara la preturi accesibile, sa genereze locuri de munca si sa contribuie la dezvoltarea economiei”.
Companiile din industria telecom tin sa sublinieze faptul ca investitiile din acest domeniu au facut ca sectorul telecomunicatiilor sa fie printre primii cinci contribuitori la PIB. Insa, in contextul noilor masuri adoptate de autoritatile romane, investitiile si dezvoltarea 5G sunt puse serios sub semnul intrebarii.
In concluzie, companiile din sectorul de telecomunicatii cer eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanta de Urgenta a prevederilor referitoare la acest sector.
Citeste si: 5 interventii simple pe care le poti face intr-o clinica de estetica medicala: avantaje si recomandari
Ultimele NOUTATI
Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus
De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure
Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii