Industria farmaceutia din Romania, la un pas de colaps si faliment
industria farmafalimentindustria farmaceuticamedicamente compensate
Industria farmaceutica din Romania este la un pas de colaps. Aceasta este avertizarea lansata de producatorii de medicamente care se confrunta cu noi reglementari europene ce le-ar putea pune lacatul pe usa. Directiva europeana privind tratarea apelor urbane reziduale impune costuri uriase pentru procese avansate de epurare, iar companiile locale avertizeaza ca multe dintre ele nu vor putea sustine financiar aceasta povara. In consecinta, ne-am putea confrunta cu disparitia unor medicamente importante, iar preturile celor ramase ar putea creste semnificativ.
Costuri imposibil de sustinut pentru producatorii locali
Noua directiva europeana, adoptata la sfarsitul anului trecut, obliga producatorii de medicamente sa plateasca o taxa pentru tratamentul avansat al apelor reziduale. Aceasta taxa va fi calculata in functie de volumul de medicamente produs, ceea ce inseamna ca fabricile care produc medicamente esentiale, precum cele pentru boli cardiovasculare, antibioticele sau banalul paracetamol, vor avea de achitat sume uriase. Conform estimarilor, costurile totale la nivel european se vor ridica intre 5 si 11 miliarde de euro anual, de aproape zece ori mai mult decat estimarea initiala a Comisiei Europene.
Industria farmaceutica din Romania, pe marginea prapastiei
In Romania, producatorii de medicamente avertizeaza ca aceasta masura ar putea falimenta numeroase fabrici, mai ales pe cele de dimensiuni mai mici. „Aplicarea acestei directive in forma sa actuala este un act de nedreptate flagranta, care va duce la falimentarea industriei locale de medicamente, lasand pacientii fara tratamentele de baza de care au nevoie zilnic”, a declarat Dragos Damian, directorul executiv al Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER). Daca fabricile nu vor putea sustine costurile, multe dintre medicamentele ieftine risca sa dispara de pe piata.
Situatia este cu atat mai grava cu cat, in Romania, pretul medicamentelor cu prescriptie este reglementat de stat si stabilit la cel mai mic nivel din Europa. Asta inseamna ca producatorii nu pot compensa costurile suplimentare prin scumpirea medicamentelor. Daca autoritatile vor permite totusi o crestere de pret, aceasta ar putea ajunge pana la 50%, ceea ce ar pune o presiune uriasa asupra pacientilor. In cazul in care taxele impuse de directiva vor ramane neschimbate, scenariul in care anumite tratamente devin un lux pentru multi
pensionari romani este tot mai posibil.
Specialistii din industria farmaceutica solicita Comisiei Europene sa reevalueze implementarea acestei directive si sa gaseasca solutii alternative de finantare pentru echipamentele necesare tratarii apelor reziduale. O varianta ar fi ca aceste costuri sa fie impartite la nivel european, astfel incat sa nu afecteze disproportionat producatorii locali. De asemenea, s-ar putea adopta un sistem gradual de implementare a noilor cerinte, care sa permita companiilor sa se adapteze fara a fi fortate sa isi inchida portile.
Citeste si: Raport oficial. Pensia medie in Romania a sarit de 500 de euro, dar avem 8 pensionari la 10 angajati
Sursa foto: freepik.com