Indicele Robor la sase luni a coborat la cel mai scazut nivel din ultimele sase luni si jumatate
roborimprumuturicreditedobanzibnr
Indicele Robor la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a stagnat la 3,04%, pentru a cincea oara consecutiv, in timp ce indicele Robor la sase luni a scazut la 3,33%, cel mai scazut nivel din ultimele sase luni si jumatate, potrivit datelor publicate luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Luni, indicele Robor la trei luni a scazut de la 3,08% la 3,04%. Marti, miercuri, joi si vineri, indicele a stagnat la 3,04%.
Totodata, indicele Robor la sase luni a scazut, luni, de la 3,34% la 3,33%. Acesta este cel mai scazut nivel din 3 iulie, cand a fost 3,32%.
Toate persoanele care au unul sau mai multe credite in derulare, sau doresc sa contracteze un nou credit cu dobanda variabila, sunt implicit expusi la fluctuatia ratei lunare in functie de evolutia dobanzilor interbancare ROBOR (pentru creditele in RON), EURIBOR (pentru creditele in euro) sau LIBOR (pentru creditele in CHF).
ROBOR este un indicator de referinta pentru dobanzile la creditele in lei. O banca foloseste ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a va calcula dobanzile la ratele pe care le platiti in fiecare luna, adaugand o marja pe care o stabileste in functie de riscul pe care considera ca si-l asuma cand va acorda creditul.
ROBOR se stabileste pe baza informatiilor furnizate de primele 10 banci din piata. Unele banci au cateodata surplus de bani (lichiditati), iar altele au nevoie de bani. Asadar, bancile se imprumuta una pe cealalta, in functie de nevoi, iar la aceste imprumuturi aplica dobanzi. Cu cat banii din piata sunt mai putini, cu atat ei devin mai valorosi, astfel ca dobanzile la ei vor creste.
ROBOR este o rata medie a dobanzilor la care bancile din Romania se imprumuta intre ele, el calculandu-se zilnic ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de primele 10 banci selectate de catre Banca Nationala.
Cu alte cuvinte, cu cat nevoia de bani este mai mare, cu atat si media dobanzilor creste, deci automat si ROBOR creste.
ROBOR la 3 luni este rata dobanzii platita la creditele in lei pe care bancile comerciale si le acorda intre ele pe o perioada de trei luni.