Indemnizatie crestere copil 2022: cati bani primesc mamicile si cum se calculeaza venitul lunar
indemnizatie crestere copil 2022plafon indemnizatie copilbeneficiari indemnizatie copil
Legea prin care se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului prevede posibilitatea ca atat mama, cat si tatal sa intre in concediu pentru cresterea copiilor si sa primeasca indemnizatie. Conditia este ca, in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului, sa fi realizat venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, cel putin 12 luni.
Anul acesta,
indemnizatia lunara de crestere a copilului are o limita minima de 1.250 de lei.
Aceasta valoare este neschimbata din anul 2018, cand a fost majorata de la 1.233 de lei. Valoarea indemnizatiei de crestere a copilului se raporteaza la valoarea indicelui social de referinta (ISR).
Pragul de sus al indemnizatiei este de 8.500 de lei, chiar daca veniturile parintelui sunt mai mari, relateaza playtech.ro.
Pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza incepand cu al doilea copil cu 1.250 de lei, nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara, cum prevedea legea anterior.
Care este metoda de calcul a indemnizatiei
Cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului se calculeaza astfel: 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Indemnizatia de crestere copil poate fi incasata de: oricare dintre parintii firesti ai copilului; persoana care a adoptat copilul; persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei; persoana care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta.
Mai pot incasa indemnizatia asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii sai naturali ori adoptati; persoana desemnata tutore al copilului.
Foto: pexels.com