Normele de aplicare a OUG 37/2020 au fost publicate luni in Monitorul Oficial al Romaniei si, prin urmare, romanii pot sa solicite de astazi, amanarea platii ratelor la credite.
Romanii au la dispozitie 45 de zile in care sa depuna cererile de amanare a platii ratelor la credite. Perioada de amanare pentru care poate opta debitorul este cuprinsa intre o luna si 9 luni, fara a putea depasi data de 31 decembrie 2020 – data scadentei ultimei rate ce poate fi incluse in perioada de suspendare la plata.
Cei care nu stiu cum sa procedeze, vor avea la dispozitie, incepand de marti, un portal online unde vor primi consultanta in acest sens, a anuntat, ministrul Finantelor Florin Citu.
"De maine (marti, 7 aprilie 2020 - n.r.) punem la dispozitie un portal online unde cetatenii care au intampinat dificultati in acest demers pot sa ne scrie si vom vedea daca putem sa solutionam si sa venim cu solutii”, a anuntat Florin Citu luni, la sedinta de guvern, potrivit Agerpres.
Prin
OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite, persoanele fizice si companiile din Romania isi pot amana plata ratelor la credite.
Persoanele fizice au nevoie doar de o declaratie pe propria raspundere, in baza careia sa mentioneze faptul ca veniturile sale sau ale membrilor familiei (sot/sotie, parinti/copii, care locuiesc impreuna cu debitorul) au fost afectate de pandemia de coronavirus.
Atentie, insa,
bancile vor analiza cererile de amanare a platii, dupa care vor decide daca debitorul beneficiaza de amanare. Decizia bancii se va comunica debitorului in
15 zile, prin mijloace electronice, posta sau telefon, conform optiunii exprimate de debitor.
Normele exemplifica si cateva cauze care urmeaza a fi luate in calcul la creditele ipotecare, mentionand ca bancile nu trebuie sa se limiteze la acestea: intrarea debitorului/membrilor familiei acestuia in somaj tehnic ca efect al inchiderii/restrangerii activitatii angajatorului, concedierea debitorului/membrilor familiei acestuia, reducerea salariului debitorului/membrilor familiei acestuia, plasarea debitorului in carantina institutionalizata sau izolare la domiciliu, imbolnavirea cu COVID-19, si altele asemenea.
Pot fi amanate doar creditele ipotecare fara restante la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau daca restantele au fost achitate integral, la data depunerii cererii. Cererea poate fi depusa intr-un termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare OUG 37/2020, 30 martie 2020, adica pana in 14 mai 2020.
Modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizeaza fara incheierea de acte aditionale, deci fara alte costuri, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului si graficul de rambursare a dobanzilor esalonate, transmisa de creditor debitorului in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.
In graficului de rambursare a creditului revizuit dupa acordarea facilitatii de suspendare a obligatiei de plata rata de dobanda se mentine la nivelul prevazut in contractul de credit initial incheiat intre debitor si creditor.
Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit.
Plata de catre debitor a creantei reprezentand dobanda totala aferenta perioadei de suspendare la plata acordata creditelor ipotecare se va face esalonat, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de suspendare, in 60 de rate lunare egale, fara perceperea de dobanda pentru aceasta componenta a creditului ipotecar. Graficul de rambursare a acestor plati se comunica in termen de 5 zile debitorilor si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, care garanteaza plata integrala a acestor dobanzi.
In cazul in care in structura dobanzii aferente creditelor ipotecare sunt prevazuti indici variabili, valoarea scrisorii de garantie este determinabila pe baza estimarilor creditorilor privind evolutia indicilor variabili. Pentru efectuarea corectiei valorii scrisorii de garantie, pana la data de 31 ianuarie 2021 creditorii au obligatia comunicarii FNGCIMM situatia centralizatoare privind valoarea cumulata a dobanzilor de plata, determinata pe baza valorii indicilor care intra in structura de cost a dobanzii conform contractelor de credit incheiate cu debitorii.
Criteriile de aprobare a solicitarii de amanare pentru persoanele fizice se mentin si in cazul celorlalte credite acordate de banci si institutii financiare nebancare. In aceste cazuri, insa, dobanda se va capitaliza la principal.
“Pentru debitorii persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, precum si pentru debitorii care detin profesii liberale si profesii care se exercita in baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei, creditorii vor aproba amanarea ratelor daca activitatea a fost intrerupta total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta decretate, cu urmatoarele urmari: restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori, si altele.
Pentru celelalte firme, bancile vor aproba amanarea la plata daca detin certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, sau certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri prin care se constata diminuarea veniturilor sau a incasarilor sale cu minimum 25% in luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020.
De asemenea, bancile vor aproba solicitarile daca activitatea firmelor a fost intrerupta partial sau total ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretata, cu urmatoarele urmari: restrangerea pietei de desfacere, restrangerea numarului de angajati, diminuarea numarului de furnizori s.a.”, mai precizeaza Ministerul Finantelor.
BNR: Nu amanati plata ratelor, daca nu e necesar!
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei nu recomanda amanarea platii ratelor, daca nu se impune acest lucru. Purtatorul de cuvand al BNR recomanda ca doar persoanele care intr-adevar au nevoie de aceasta masura sa aplice pentru ea!