Incepand cu 26 mai, APIA va prelua toate cererile de plata ale fermierilor
apiacerere de platasubventieagricultura
Incepand cu data de 26 mai 2015, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va prelua toate cererile de plata ale fermierilor, inclusiv pe suport de hartie.
Cererile astfel depuse vor fi prelucrate de catre angajatii APIA in perioada urmatoare, iar fermierii isi vor putea exercita dreptul de a solicita subventiile.
Asadar, fermierii vor putea sa se prezinte la centrele judetene ale APIA in cazul in care solicita la plata o suprafata de peste 50 hectare teren agricol sau la centrele locale ale APIA, daca solicita la plata o suprafata de pana la 50 hectare teren agricol.
Potrivit unui comunicat al agentiei, la depunerea cererii unice de plata fermierul trebuie sa prezinte documentele care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care contin zone de interes ecologic, precum si a animalelor.
"Mentionam ca la momentul actual este digitizata si pregatita pentru depunerea cererilor o suprafata de 3.612.545 ha, suprafata care apartine unui numar de 116.733 fermieri, care sunt asteptati sa depuna cererea de plata."
Beneficiarii platilor sunt fermierii activi persoane fizice si/sau persoane juridice care desfasoara o activitate agricola in calitate de utilizatori legali ai suprafetelor de teren agricol si/sau detinatori legali de animale, potrivit legislatiei in vigoare.
APIA subliniaza ca sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare.
In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare si/sau, dupa caz, sa detina un numar minim de animale.
De asemenea, pentru sere si solarii, suprafata minima a exploatatiei trebuie sa fie de de 0,3 hectare, iar suprafata minima a parcelelor de 0,1 hectare.
In 2015, fermierii vor depune o singura cerere de plata pentru obtinerea subventiilor, fie ca sunt crescatori de animale, fie ca sunt fermieri din zona de productie vegetala. Acestia pot depune cererile unice de plata pana la data de 15 iunie 2015, fara a fi penalizati.
Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Sursa: APIA