Incendiile au provocat 66% dintre cele mai mari 50 de daune achitate in baza asigurarilor pentru locuintele din Romania
asigurare incendiiasigurari romaniacalamitati romania
Zone importante din Belgia si Germania au fost afectate, in aceasta vara, de inundatii devastatoare. Din fericire, in multe dintre statele din vestul Europei, sistemele de asigurari impotriva dezastrelor functioneaza. In Romania, constientizare beneficiilor unei asigurari este abia la inceput.
In 2020, asiguratorii membri ai
UNSAR au platit despagubiri de peste 11 milioane de lei pentru cele mai mari 50 de daune aferente asigurarilor de locuinte - in crestere cu 16% fata de anul 2019.
Riscul care a generat cele mai mari despagubiri a fost incendiul (peste 9,1 milioane de lei, in crestere cu 11% fata de 2019), urmat de alunecarile de teren (peste 700.000 lei, in crestere cu 54%) si de inundatii (peste 580.000 lei, in crestere cu 13%), conform unei analize realizate de UNSAR.
"Incendiile raman o amenintare importanta pentru locuintele noastre. Cu toate acestea, sunt si alte riscuri care genereaza daune importante si de care ar trebui sa fim constienti, cum ar fi inundatiile, furtul sau furtuna.
Prin urmare, accesarea unei solutii pentru asigurarea locuintei si a bunurilor va face mereu diferenta in cazul unei situatii neprevazute", a declarat Adrian Marin, presedintele UNSAR.
Incendiul continua sa fie riscul cu o rata ridicata de incidenta, atat in cazul daunelor produse locuintelor, cat si in cazul proprietatilor sau bunurilor detinute de companii.
Prin urmare, UNSAR si ARTS - Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate vin in sprijinul celor care ar putea fi amenintati de incendiu cu informatii utile care ii pot ajuta.
In Romania, riscurile de catastrofe (cutremur, inundatii si alunecari de teren) pot fi acoperite prin polita obligatorie de asigurare (PAD) pana la limita de 20.000 sau 10.000 de euro, in functie de tipul constructiei.
Valorile care depasesc aceste praguri pot fi preluate printr-o asigurare facultativa care acopera, in plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei.
Protectie suplimentara poate fi obtinuta prin atasarea unor clauze speciale la politele facultative.
Astfel de clauze pot fi asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice sau electronice, bunurilor casabile, dar si raspunderea civila fata de terte persoane, spre exemplu, pentru pagubele pe care cineva le poate provoca vecinilor.