Inca un soc in Energie: mai multi furnizori se lipsesc de tot si se retrag de pe piata
criza energierenuntare furnizare gazereziliere contracte transgaz
Situatia de pe piata energiei se mentine tensionata si genereaza reactii neasteptate de autoritati. Din cauza volatilitatii ridicate a preturilor si a lipsei de predictibilitate in ce priveste aprovizionarea, unii furnizori de gaze naturale renunta la a mai livra gaze consumatori, solicitand Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si Transgaz rezilierea contractelor de echilibrare si transport.
Pe lista companiilor care vor sa renunte, se afla Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenti de
energie electrica de pe piata locala, cu un portofoliu de aproximativ 50.000 de clienti, si Tulcea Gaz, cu peste 15.000 de clienti.
Restart Energy va renunta la furnizarea de gaze naturale si intentioneaza ca, de anul viitor, sa se concentreze pe energia verde.
Oficialii companiei sustin ca piata de gaze naturale din Romania se afla intr-o perioada extrem de dificila, caracterizata de o volatilitate ridicata a pretului, lipsa de predictibilitate in zona de aprovizionare si schimbari majore intr-un orizont de timp foarte scurt, ceea ce creeaza o stare de disconfort real, atat in randul furnizorilor din domeniul gazelor naturale, cat si al clientilor finali.
In afara de asta, modificarile legislative recent adoptate in Romania vor avea un impact negativ important asupra activitatii de furnizare a gazelor naturale.
Alte firme, printre care si Tulcea Gaz, au cerut Transgaz, compania nationala de transport al gazelor naturale, rezilierea contractelor de echilibrare si transport si s-au adresat ANRE pentru retragerea licentei de furnizare.
Preturi prea mari pe piata
Motivul este explozia preturilor pe piata angro, costul de achizitie al gazelor fiind peste pretul facturat clientilor.
Engie Romania, care detine 30% din Tulcea Gaz, a fost desemnata de ANRE sa preia, in calitate de furnizor de ultima instanta (FUI), locurile de consum ale clientilor finali din portofoliu.
ANRE nu este de acord cu solicitarea furnizorilor de a renunta la licenta si a schimbat regulamentul dupa ce a primit mai multe cereri de renuntare. Daca, totusi, va dori sa renunte la business, in ciuda regulamentului ANRE, furnizorii care vor sa se retraga pot anunta Transgaz.
Daca furnizorul nu plateste garantia pentru echilibrarea sistemului, Transgaz va refuza accesul la punctul virtual de tranzactionare, deci il va scoate din sistem, moment dupa care ANRE ii va retrage licenta.
Clientii la care renunta un furnizor nu vor ramane fara gaze. Daca nu gasesc alt furnizor pana cand furnizorul actual renunta, ei vor fi distributi de ANRE furnizorului de ultima instanta, care le va asigura alimentare pana cand isi vor gasi un nou furnizor concurential.
Clientul va plati pretul de FUI, dar, pana la finalul lunii martie 2022, pretul este plafonat la 370 de lei/MWh, deci chiar daca ajunge la FUI, clientul nu va plati peste acest pret.