In trimestrul I 2021 exporturile de bauturi si alimente din Marea Britanie catre tarile Uniunii Europene au inregistrat un declin de -47%
exporturimarea britaniebrexit
Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana a intrat in vigoare la 31 ianuarie 2020 si, asa cum era de asteptat, are efecte negative asupra economiei tarii care a ales, prin referendum, sa paraseasca Uniunea.
Conform BBC, in primul trimestru al anului in curs, exporturile de bauturi si alimente din Marea Britanie catre tarile Uniunii Europene au inregistrat un declin de -47% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Scaderea atat de accentuata a exporturilor mentionate s-a datorat atat Brexit-ului cat si restrictiilor de circulatie impuse de autoritati din pricina pandemiei.
Fata de primul trimestru din 2019, inainte deci de izbucnirea pandemiei si de Brexit, lucrurile stau inca si mai rau in primul trimestru al acestui an: exporturile de ciocolata din Marea Britanie catre UE au scazut cu 37%, cele de cereale pentru micul dejun cu 42,4%, sosuri si condimente -38%, cele de peste cu 52%, iar cele de branza au inregistrat cea mai mare scadre, de -72%.
Tarile unde exporturile de alimente si de bauturi din Marea Britanie au scazut cel mai mult in trimestrul I 2021 vs aceeasi perioada a anului trecut sunt Irlanda (-71%), Spania (-63%), Italia (-61%) si Germania (-55%).
Prin traditie, Uniunea Europeana era cea mai mare piata pentru exportul de alimente si bauturi din Marea Britanie, in vreme ce acum 55% din exportul produselor mentionate se desfasoara pe relatia cu tari din afara Uniunii.
Conform Federatiei pentru alimente si bauturi din Marea Britanie, in 2019, anul de dinaintea Brexit si de aparitia pandemiei, valoarea totala exporturilor britanice de alimente si de bauturi in tarile UE era de aproape 4 miliarde de lire sterline, in vreme ce in primul trimestru al acestui an valoarea acelorasi exporturi a fost sub 2 miliarde de lire sterline.
In mod evident, scaderea exporturilor de bauturi si alimente din Marea Britanie catre tarile UE nu afecteaza doar industriile producatoare, dar si pe operatorii de transport, proprietarii de depozite etc.
Pentru a compensa aceste scaderi, Marea Britanie este nevoita acum sa caute alte piete de desfacere pentru alimentele si bauturile pe care le produce.
Una dintre aceste piete este cea asiatica, insa exportul in acea parte a lumii ridica probleme suplimentare de transport si de logistica.
Citeste si:
Ziua Mondiala a Refugiatului: drama migrantilor va lua sfarsit doar atunci cand se vor rezolva problemele care i-au alungat din tarile lor de origine
Sursa foto: pexels.com