In timp ce omul de rand de-abia isi plateste facturile, miliardarii lumii fac cumparaturi extravagante: pe ce dau banii
vanzari superiachturiyacht jeff bezosyacht steven spielberg
Torsten Muller-Otvos, managerul general al Rolls-Royce, explica faptul ca 2021 a fost cel mai bun din istoria de peste 100 de ani a brandului etalon in domeniul auto, pentru ca, urmare a pandemiei, oamenii cu bani si-au dat seama ca viata este scurta si trebuie traita cu lucruri frumoase, mai ales daca ai buzunarele si conturile pline.
Se pare ca
Otvos are dreptate, iar explicatia sa se aplica si altui domeniu, unul mult mai scump decat zece Rolls-Royce-uri la un loc.
Este vorba despre superiahturi. In 2021, vanzarile au ajuns la un nivel record, mai ales ca a construi un vapor-casa pentru miliardari dureaza foarte mult (in raport cu faptul ca ei vor yachtul ieri), iar cele deja construite si scoase la vanzare sunt putine.
De asemenea, problemele de-a lungul lanturilor de aprovizionare si deficitul de muncitori calificati au agravat situatia.
Santierele navale functioneaza la limita de sus, iar construirea de noi vase dureaza tot mai mult. In acelasi timp, proprietarii de superiahturi sunt tot mai constienti de valoarea tot mai mare a vaselor lor.
Pana acum, o ambarcatiune privata de mari dimensiuni nu putea fi considerata o investitie. De fapt, valoarea sa scadea o data cu anii si cu uzura morala si fizica.
Insa, pandemia a schimbat radical, cel putin deocamdata, acest aspect. Asadar, in loc sa se deprecieze, valoarea iahturilor a crescut cu pana la 8% numai in 2021.
In consecinta, preturile vor mai creste si in acest an.
Aproape 900 de superiahturi vandute in 2021
Anul trecut, 887 de superiahturi au fost vandute, cu 77% mai multe in comparatie cu 2020 si dublu fata de 2019, conform companiei de cercetare VesselsValue.
Dupa ce a ajuns la limita spatiului terestru, Jeff Bezos, cu o avere estimata de Bloomberg Billionaires Index la 174,7 miliarde de dolari, se pare ca se simte tot mai bine cu picioarele pe Pamant.
Mai bine zis, pe mare, intrucat el va intra, in curand, in posesia unui vas cu o lungime de 127 de metri, care se construiste in Olanda.
Si Steven Spielberg si-a dat seama ca viata-i scurta, asa ca si-a comandat un alt superiaht, dupa ce si-a scos la vanzare vechiul sau vas pentru suma de 158 de milioane de dolari.
Conform Bloomberg Billionaires Index, dobanzile reduse si cresterea accelerata a valorii actiunilor au generat castiguri de 1.000 de miliarde de dolari pentru cei mai bogati 500 de oameni din lume.