In timp ce majoritatea tarilor europene asteapta valul patru, unul dintre state a dat lovitura in plan economic
sloveniaevolutie economicapersoective economice
Majoritatea Guvernelor europene isi exprima ingrijorarea cu privire la probabilitatea aparitiei unui nou val pandemic, in toamna. Insa putini dintre noi stim ca unul dintre state a reusit sa depaseasca pandemia, cel putin in plan economic, si sa revina foarte aproape de performantele inregistrate inainte de izbucnirea momentului Covid-19. Este vorba despre Slovenia.
Produsul intern brut (PIB) al Sloveniei a crescut cu 16,3% fata de anul anterior in al doilea trimestru, pe fondul cheltuielilor guvernamentale si de consum.
De asemenea, cheltuielile cu investitiile au crescut cu aproape 20% fata de acelasi trimestru al anului trecut, deoarece companiile au investit puternic in utilaje si echipamente.
Cheltuielile gospodariilor au crescut aproape la fel de mult si au depasit deja nivelurile dinaintea crizei, pe masura ce consumatorii au cheltuit banii economisi in perioada de
lockdown.
Banca centrala a declarat ca economia Sloveniei aproape ca a revenit la nivelurile pre-Covid si ca a fost cu doar 0,2% sub varful din 2019.
IMAD, prognosticul macroeconomic al guvernului, a avertizat insa ca perspectivele acestui trimestru sunt incerte, avand in vedere faptul ca pandemia da semne ca va evolua din nou in defavoarea noastra. Prin urmare, si bucuria Slovaniei ar putea fi una de scurta durata. In cazul in care evolutia bilantului infectarilor va creste foarte mult, si economia acestui stat va avea de suferit, avertizeaza expertii. Totul depinde, insa, de cum va reactiona mediul privat la ceea ce se intampla, de masurile adoptate la nivel guvernamental, dar mai ales de gravitatea pandemiei.
Citeste si: Presedintele Consiliului Fiscal, despre monedele digitale: Faptul ca unii s-au imbogatit cu 5 dolari, nu inseamna ca aceste cripto sunt o sursa a imbogatirii pe viitor
Aceleasi temeri sunt impartasite si in plan european, dar si global. O revenire "in forta" a crizei sanitare ar adanci si mai mult problemele economice, in special in statele deja vulnerabile si cu venituri mici, suficient de afectate deja de perioada indelungata petrecuta sub spectrul pandemiei.
In cateva cifre, evolutia economiei globale, din perioada urmatoare, va fi caracterizata de urmatoarele tendinte:
-
PIB-ul global va creste cu + 5,5%;
-
Comertul global creste cu + 7,7% in volum;
-
40% din excesul de numerar de la gospodarii si companii se va transforma in cheltuieli pana la sfarsitul anului datorita cererii ridicate.