In tara in care o treime dintre angajati se pensioneaza la 45 de ani, autoritatile vor sa elimine din lege aceasta posibilitate. Oamenii muncesc acum doar 20-25 de ani
crestere varsta pensionarepensionarepensiiarabia saudita
O treime dintre angajatii din Arabia Saudita se pensioneaza anticipat, la varsta de 45 de ani, conform legislatiei in vigoare. Autoritatile intentioneaza sa elimine aceasta posibilitate, pentru a mentine oamenii perioade mai indelungate in campul muncii. Acum, aceste persoane ies la pensie dupa doar 20-25 de ani de munca, ceea ce pune o presiune uriasa pe fondurile de pensii.
Autoritatile din Arabia Saudita planuiesc sa reformeze
sistemul de pensii, astfel incat oamenii sa contribuie mai mult la buget si sa iasa mai tarziu la pensie.
Situatia e delicata aici, unde o treime dintre angajati se pensioneaza la doar 45 de ani, dupa 20 sau 25 de ani petrecuti in timpul muncii.
Acest lucru pune o presiune uriasa pe bugetul fondului de pensii al tarii, iar autoritatile analizeaza diferite propuneri privind majorarea varstei de pensionare.
In acest moment, Guvernul de la Riad se confrunta cu un deficit de 800 miliarde de riali (213 miliarde dolari) la fondul public de pensii.
O alta masura pe care autoritatile ar pregati-o ar fi ca angajatii sa directioneze un procent mai mare din salariile lor catre sistemul general de asigurari sociale, care gestioneaza atat sistemul public de pensii cat si cel privat.
Important de mentionat ca toate aceste masuri se afla la stadiul de propunere si se dezbat intern, informatii despre ele fiind lansate de sursr apropiate Guvernului, care vor sa isi pastreze anonimatul, conform
Bloomberg.
Sistemele globale de pensii ar trebui reformate din temelii. Nu mai sunt durabile in fata cresterii sperantei de viata
Oficialii sauditi au avertizat ca sistemul actual de pensii nu mai e durabil. La fel ca in alte regiuni ale lumii, si aici sistemul de pensii are nevoie sa fie actualizat la timpurile actuale si adaptat, in special la speranta de viata din ce in ce mai avansata.
Oamenii traiesc mai mult si, prin urmare, ar trebui sa contribuie mai mult la buget, sa fie o perioada mai indelungata in campul muncii si sa consume mai putin timp resursele din fondurile de pensii. Acesta este principiul pe care se vor baza politicile implementate in sistemele publice de pensii in urmatorii ani, inclusiv in Romania.
Si in Romania se pregateste o noua Lege a pensiilor, de teama decreteilor
Voci de la varful Executivului de la Bucuresti au lansat deja ipoteza adaptarii varstei de pensionare la speranta de viata.
Dan Barna sustine ca actualul sistem de pensii nu mai este de actualitate, iar in urmatorii ani ar putea intra in dificultati serioase, odata cu iesirea la pensie a "decreteilor", persoanelor nascute dupa anul 1966, dupa ce regimul condus de Nicolae Ceausescu a interzis avorturile in Romania, prin Decretul 770 din 2 octombrie 1966.
Continuarea ... >>> Cum va arata noua Lege a pensiilor. Guvernul se teme de iesirea la pensie a decreteilor
De asemenea, China intentioneaza sa-si majoreze treptat varsta de pensionare in urmatorii ani, deoarece se confrunta cu o scadere a natalitatii.
In Rusia, o propunere legislativa din 2018 pentru cresterea varstei de pensionare a generat proteste si a dat semne ca zdruncina regimul lui Vladimir Putin inainte de a deveni in cele din urma lege.
Speranta medie de viata in Arabia Saudita este de 75 de ani, iar varsta oficiala de pensionare este de aproximativ 60 de ani. Insa aproximativ o treime din angajati profita de posibilitatea de a se pensiona anticipat dupa ce au muncit doar 20 sau 25 de ani.
Prin comparatie, varsta medie de pensionare este de 64,3 ani pentru barbati si 63,5 ani pentru femei in tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Dar Nader Al Wahibi, guvernatorul asistent la GOSI a spus ca "oamenii care se pensioneaza devreme acum vor epuiza toti banii din fond".
"Traiesc mai mult, iar banii nu sunt suficienti, chiar daca am obtinut rentabilitati de investitii astronomice". Muncitorii platesc acum 9% din salarii in fondul de pensii.