In Romania exista in jur de 26.000 de restaurante
timp liberrestauranteconcediurelaxare
De fapt, numarul include atat restaurante, cat si baruri, cafenele si firme de catering. Iar aceste 26.000 de unitati au o cifra de afaceri cumulata de cca 3 miliarde de euro, adica, in medie, 115.000 de euro/an per unitate, ceea ce este extrem de putin. Sa nu pierdem insa din vedere faptul ca in acest domeniu 90% din venituri sunt nefiscalizate.
Cel mai bine la capitolul restaurante sta, desigur, Capitala. In Bucuresti sunt 3.400 de firme care au CAEN-ul „Restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie“, din care 3.100 sunt restaurante, iar 300 baruri si cafenele.
Si numarul de 3.400 este cel real, deoarece este furnizat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), institutia la care se inregistreaza obligatoriu orice unitate ce activeaza in domeniul alimentatiei publice. E-adevarat, in aceasta industrie multe localuri se inchid in primele luni de functionare, dar la fel de adevarat este ca altele le iau locul rapid.
Capitala, cum spuneam, este cea mai puternica piata de restaurante din Romania, urmata la mare distanta de judetele Cluj, Constanta, Brasov si Timis. Fiecare dintre aceste piete este de 6 pana la 9 ori mai mica decat Bucurestiul, care a reusit sa atraga cele mai importante branduri din domeniu, fie ele internationale sau locale.
Diferenta poate veni insa si din faptul ca unele companii, cum sunt de exemplu McDonalsd’s sau KFC (cei mai mari jucatori din domeniu), au sediul central in Bucuresti, dar opereaza de fapt in toata tara. Iar cifra de afaceri se cumuleaza pe Capitala.
La polul opus al pietei se situeaza judete precum Ialomita, Salaj, Caras-Severin sau Calarasi, unde incasarile din restaurante sunt si de 100 de ori mai mici decat in Bucuresti. Aceste judete sunt printre cele mai sarace din Romania, cu rate mari ale somajului, cu salarii mai mici cu 30% decat media nationala si fara o cultura a iesitului in oras.
Bucurestiul se remarca atat prin faptul ca este cel mai mare oras al Romaniei, cat si prin faptul ca salariul mediu este aici cu 20% mai mare decat media pe tara. Mai mult, orasul este si un pol turistic. Bucurestiul primeste anual 2,44 milioane de turisti romani si straini, veniti fie pentru business, fie pentru vacanta, si acestia formeaza o clientela solida pentru restaurante, mai ales pentru cele din Centrul Vechi.
Sunt nu mai putin de 100 de restaurante, cafenele si baruri in Centrul Vechi, un lucru spectaculos, dat fiind ca in urma cu 12 ani aici nu exista nimic. Si cum zona a devenit o atractie turistica importanta, nu e de mirare ca afacerile infloresc, mai ales ca strainii consuma in medie de peste 3 ori mai mult decat romanii.
Sa mai spunem in final ca valoarea medie a consumatiei la restaurant a unui bucurestean este cuprinsa intre 30 si 50 de lei.
Citeste si:
Topul celor mai frumoase targuri de iarna din Europa
Sursa foto: www.pexels.com