In plina pandemie, romanii isi dau demisia fara macar sa aiba vreo alta promisiune de job
marea demisionealademisii 2022intentie angajare 2022
A pleca de la un loc de munca avand o intelegere cu un alt angajator este un lucru logic. Insa, nu foarte multi angajati se bazeaza pe logica, ci pe impuls. Daca nu le mai convin conditiile de la actualul job, pleaca fara a avea perspectiva apropiata a altei angajari.
The Great Resignation - Marea
Demisioneala, moda din SUA si Europa de vest, este adoptata pe plan local, conform unui sondaj realizat de eJobs.
Sondajul a fost derulat intre 15 decembrie 2021 - 5 ianuarie 2022, pe un esantion de 2.677 de respondenti.
Conform cercetarii, 8 din 10 romani au ca principala prioritate schimbarea locului de munca in acest an, iar 21% si-ar da demisia de la jobul actual fara sa aiba un plan de rezerva.
Din fericire, 79% ar ramane la actulul loc de munca pana cand ar gasi o noua oportunitate.
Circa 82% dintre cei pentru care principala prioritate a noului an este schimbarea locului de munca au inceput deja sa-si caute un alt job si 43% dintre ei cred ca au nevoie de cel mult 3 luni pentru a obtine locul de munca dorit.
Anul 2021 a adus schimbari de job pentru 36% dintre respondenti, iar procentul poate creste semnificativ, in 2022.
Angajatii nu mai accepta jumatati de masura
"Toate demisiile amanate din cauza incertitudinii si a fricii vor ajunge acum pe masa HR-ului, daca angajatorii nu reusesc sa le preintampine.
Nu mai vorbim despre temerile si ezitarile de la inceputul pandemiei, ci de candidati cat se poate de hotarati, de siguri pe ei, care nu mai accepta jumatati de masura. Vedem ca nu ar ezita sa paraseasca un angajator care ii nemultumeste, chiar inainte sa-si gaseasca alt job, tocmai pentru ca au increderea ca vor gasi repede ceva mai bun", a explicat Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs Romania.
Prioritatile pentru 2022 sunt ambitioase: 71% dintre respondenti vizeaza o schimbare profesionala, fie ca este vorba despre un job nou in Romania (30,8%) sau in strainatate (4,1%), fie de un salariu mai bun (30,9%) sau chiar de schimbari de cariera mai curajoase, cum ar fi reconversia profesionala (5,2%).
Cei mai atractivi angajatori pentru romani raman companiile multinationale, care sunt prima alegere pentru mai bine de o treime dintre respondenti.
Numai 11% ar alege o companie romaneasca, iar 25% ar opta pentru firme de dimensiuni mai mici sau chiar start-up-uri.
Flexibilitatea ramane unul dintre principalele criterii care conteaza in alegerea unui nou angajator. 18% dintre respondenti ar opta pentru o companie care ofera posibilitatea de a lucra 100% remote, fara sa ia in calcul alte criterii.
Potrivit lui Dumitrea, cele mai stringente nevoi ale angajatilor sunt nevoia de a avea mai putina presiune la locul de munca, o transparenta mai ridicata, mai multa flexibilitate si cresterea frecventei cu care primesc feedback.