In Marea Britanie, pandemia ar putea genera aparitia unei noi si stranii obligatii fiscale: taxa pentru profituri excesive
In aceasta perioada, una dintre tarile cele mai afectate din punct de vedere economic este Marea Britanie, care are acum de facut fata unei crize cumulate: cea generata de restrictiile impuse din pricina pandemiei si cea datorata intrarii in vigoare, de la 31 ianuarie a.c. a despartirii de Uniunea Europeana.
In acelasi timp, unele companii (britanice si non-britanice) au incheiat anul trecut cu venituri si profituri record.
Amazon, de pilda, compania de comert online detinuta de Jeff Bezos, a inregistrat anul trecut, pe fondul restrictiilor impuse de autoritati din pricina pandemiei, o crestere spectaculoasa a veniturilor.
Daca in trimestrul al treilea al anului 2019 veniturile nete ale Amazon au fost de 70 de miliarde de dolari, in acelasi trimestru al anului trecut veniturile companiei ajunsesera la aproape 100 de miliarde de dolari.
In mod evident, si averea personala a lui Bezos a crescut semnificativ in perioada pandemiei.
In timp ce Amazon si principalul sau actionar au prosperat anul trecut, majoritatea tarilor s-au confruntat cu efectele crizei economice generate de pandemie.
Pentru anul curent, Marea Britanie a estimat ca deficitul bugetar se va situa in jurul valorii de 400 de miliarde de lire sterliune.
Conform Sunday Times, in aceste conditii, Rishi Sunak, ministrul de finante al Marii Britanii, ia in calcul aplicarea unei masuri stranii, si anume "taxa pentru profituri excesive" companiilor care au prosperat in timpul si datorita pandemiei.
E drept, Marea Britanie se confrunta cu o criza economica severa. Economistii estimeaza, de pilda, ca gradul de indatorare a tarii a atins un nivel record raportat la perioada scursa de la cel de-al doilea razboi mondial.
In cifre absolute, imprumuturile contractate de Marea Britanie in perioada aprilie 2020-ianuarie 2021 se cifreaza la 271 de miliarde de lire sterline.
Oricum ar sta lucrurile, doar aducerea in discutie a unei "taxe pentru profituri excesive" este in masura sa decredibilizeze tara care pune astfel problema, in conditiile in care acele profituri au fost obtinute prin cresterea naturala a cererii si cu respectarea contextului legilslativ in vigoare.
Printre companiile vizate de aplicarea acestei noi si stranii taxe sunt Ocado, Deliveroo si Just Eat (specializate de livrare de alimente/ produse alimentare online) precum si companiile de retail online Asos si Amazon.
Sursa foto: maxpixel.net