In ianuarie-februarie a.c., balanta comerciala a Uniunii Europene a fost pozitiva, in crestere fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Cum sta Romania?
Conform Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, balanta comerciala a Uniunii a fost pozitiva in perioada ianuarie-februarie a.c. + 29,7 miliarde de euro si a inregistrat o crestere fata de primele doua luni ale anului trecut, cand valoarea aceluiasi indicator a fost de +20,5 miliarde de euro.
Statele din zona euro (19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene) au facut, in februarie a.c., exporturi totale (catre state UE si non-UE) in valoare de 178,6 miliarde de euro (in scadere cu 5,5% fata de aceeasi luna a anului trecut), iar valoarea importurilor a fost de 161 miliarde euro (in scadere cu 2,7% fata de februarie 2020).
In luna de referinta, valoarea exporturilor tuturor statelor Uniunii Europene catre celelalte tari a fost de 164,7 mld. euro (in scadere cu 3,6% fata de februarie 2020), iar valoarea importurilor a fost de 143,6 mld. euro (in scadere cu 3% fata de aceeasi luna a anului trecut).
Conform Eurostat, cele mai mari scaderi ale exporturilor si importurilor tarilor UE fata de valorile de anul trecut (perioada iannuarie-februarie) s-au inregistrat pe relatia cu Marea Britanie: - 20,2% scadere a exporturilor si -47% scadere a importurilor.
In tarile Uniunii Europene, cea mai mare crestere, de aproape 35% a exporturilor in februarie a.c. fata de aceeasi luna a anului trecut, a inregistrat-o Estonia, urmata de Grecia (+18%) si de Irlanda (+10%).
Cele mai mari scaderi ale exporturilor, in perioada de referinta, au fost inregistrate de Cipru (-19%), Malta si Luxemburg (cate -13%).
Conform Eurostat, exporturile Romaniei au inregistrat, in februarie a.c. o scadere cu 10% fata de valoarea inregistrata in aceeasi luna a anului trecut.
Din acest punct de vedere, Romania se gaseste pe a cincea pozitie in clasamentul tarilor UE ale caror exporturi au scazut cel mai mult in februarie 2021 fata de februarie 2020.
Daca la scaderea exporturilor (febriarie 2021 vs februarie 2020) Romania se gaseste in fruntea clasamentului, in ceea ce priveste importurile realizate in perioada de referinta Romania a inregsitrat o crestere de 13,5%, ceea ce o situeaza pe pozitia a treia in randul tarilor UE care au inregistrat cea mai mare crestere a importurilor.
In rezumat, pentru Romania, luna februarie a anului curent poate fi rezumata astfel (comparativ cu aceeasi luna a anului trecut): cresterea deficitului comercial, insotita de o crestere semnificativa a importurilor si o scadere sevara a exporturilor.