In doar 7 ani, salariile bugetarilor s-au dublat: toata lumea vrea sa se angajeze la stat
salarii bugetarifunctionari publicisalarii bugetari
E un lux sa fii bugetar, daca ne uitam peste lefurile functionarilor publici de la noi. Acestea s-au dublat in ultimii 7 ani, o evolutie careia sectorul privat (pe buna dreptate), nu-i poate face fata, fiindca ar trebui sa fie extrem de productiv ca sa isi permita in mod real sa sustina astfel de lefuri.
Discrepanta dintre salariile angajatilor la stat si cei din sectorul privat e parca mai mare ca oricand in ultimii zeci de ani. Niciodata nu a fost o bataie atat de mare pe posturile de la stat, de cand salariile functionarilor publici au explodat de-a dreptul.
Desi au responsabilitati similare, studii similare, experienta comparabila, un angajat la stat si unul la privat sunt platiti complet diferit. Desi statul nu abunda de performanta si nici nu suntem vreo tara putred de bogata, avem aproape ... sau poate chiar cea mai scumpa administratie publica de la nivelul Uniunii Europene, raportat la populatie.
Avem un numar colosal de bugetari si salariile lor se ridica la sume impresionante, in timp ce sectorul privat e sufocat de o fiscalitate agresiva, menita sa pompeze bani tocmai in buzunarele unui stat risipitor si prea generos doar cu o parte dintre cetatenii sai.
Statul, desi paralizat de cheltuieli excesive, ingropat in datorii, continua sa angajeze in veselie
"Angajarile continua in domeniul public, fara niciun fel de grija legata de finantarea sistemului de stat, de deficitul bugetar care se adanceste de la un an la altul si de ideea de a eficientiza practicarea aparatului public (...)
Ne transformam intr-o tara de bugetari cu cheltuielile de rigoare. Ganditi-va ca am ajuns sa platim aproape 120 si ceva de miliarde de lei pe salariile bugetarilor, dublu fata de acum sapte ani, si sa avem un numar de bugetari, probabil, cel mai mare din Uniunea Europeana raportat la populatie (...)
Un stat obez, birocratic, care incearca sa ne taxeze din ce in ce mai mult, cu refuzul de a se moderniza sau a adopta solutii de ultima generatie in materie de plata a impozitelor. Este o tara in care birocratia persista si fiecare bugetar isi conserva postul inventand mecanisme birocratice", a declarat analistul economic Adrian Negrescu, intr-un interviu
DCBusiness.
Foto: manager.ro