In ciuda contextului economic tot mai dificil, situatia insolventelor din ECE ramane pozitiva
insolvente eceinsolvente europacrestere economica europastudii coface
Regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) a inregistrat o crestere fara egal in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, se prevede o incetinire in urmatorii ani, potrivit unei analize a Coface.
Analiza arata ca regiunea ECE a inregistrat o imbunatatire a activitatii economice, in ultimii ani. In 2017 si 2018, PIB al regiunii s-a majorat la 4,6%, respectiv 4,3%, cele mai mari rate din 2008 incoace.
Aceasta accelerare s-a datorat, in principal, cresterii cererii interne, pe fondul scaderii semnificative a ratei somajului de care au beneficiat gospodariile.
In acelasi timp, gospodariile s-au bucurat si de o crestere importanta a salariilor care a avut un impact direct asupra consumului. Dincolo de aceste aspecte, cresterea a fost sustinuta si de o majorare a investitiilor publice si private. Perioada mediului macroeconomic favorabil mai sus mentionat a influentat solvabilitatea companiilor din regiunea ECE.
Media ponderata a insolventelor raportata la PIB a scazut la 4,2%, in anul 2018, in pofida cresterii numarului de proceduri inregistrate in anul anterior.
Conditiile economice globale, in special in Europa, devin din ce in ce mai tensionate si vor afecta insolventele, in ciuda acestor evolutii pozitive, companiile din regiunea ECE au intampinat si dificultati.
Rata scazuta a somajului a dus la un deficit al fortei de munca, ceea ce a devenit principalul obstacol pentru intreprinderi, atat in ceea ce priveste activitatile zilnice, precum si privitor la potentialul lor de extindere.
Constrangerile privind aprovizionarea - inclusiv deficitul fortei de munca, ratele mari de utilizare a capacitatii, cresterea costurilor de productie si efectul incetinirii externe (directe si indirecte) - ingrijoreaza companiile care activeaza in regiunea ECE.
Consumul casnic va ramane principalul motor de crestere cu toate ca accelerarea limitata a investitiilor in active fixe si exporturile mai slabe vor diminua cresterea PIB.
In plus, incetinirea din zona euro, escaladarea conflictului comercial dintre SUA si China si procesul neclar privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana ingrijoreaza exportatorii datorita impactului potential asupra companiilor si economiilor lor.
Potrivit Coface, incetinirea cresterii asteptata in regiunea Europei Centrale si de Est va fi cauzata, in principal, de efectele directe si indirecte ale unei franari in ceea ce priveste cererea externa. Potrivit estimarilor, cresterea medie, in regiunea ECE, va atinge 3,6%, in anul 2019, si 3,2%, in 2020.
Avand in vedere ca economiile din regiunea ECE sunt foarte deschise catre pietele externe, cererea externa mai slaba va avea impact nu numai asupra ratelor de crestere, ci si, treptat, asupra insolventelor.
In aceasta privinta, sectoarele foarte expuse pietelor externe, cum ar fi industria auto si industria chimica si metalurgica care furnizeaza piese si componente vor avea de suferit.