Impozitul pe terenuri agricole 2015. Ce prevede noul Cod Fiscal
impozitul pe terenuri agricolenoul cod discalteren agricol nelucratplata impozitului pe terenuri agricole 2015
In proiectul noului Cod Fiscal redactat de Guvern sunt prevazute majorari de impozite pentru cei care nu isi ingrijesc terenurile. Pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 500% incepand cu al treilea an.
Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, orice persoana care are in proprietate teren situat in Romania datoreaza pentru acesta un impozit anual. Pentru terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se stabileste taxa pe teren care reprezinta sarcina fiscala a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinta, dupa caz, in conditii similare impozitului pe teren.
Impozitul pe teren, precum si taxa pe terenurile proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, se datoreaza catre bugetul local al comunei, al orasului sau al municipiului in care este amplasat terenul. Taxa pe teren se stabileste proportional cu perioada de detinere a dreptului de concesiune, inchiriere, administrare ori folosinta.
In cazul terenului care este detinut in comun de doua sau mai multe persoane, fiecare proprietar datoreaza impozit pentru partea din teren aflata in proprietatea sa. În cazul in care nu se pot stabili partile individuale ale proprietarilor in comun, fiecare proprietar in comun datoreaza o parte egala din impozitul pentru terenul respectiv.
In cazul unui teren care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe intreaga durata a acestuia, impozitul pe teren se datoreaza de locatar. In cazul in care contractul de leasing inceteaza, altfel decat prin ajungerea la scadenta, impozitul pe teren este datorat de locator.
Plata impozitului pe terenuri agricole 2015
Impozitul pe teren se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv.
Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe teren, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie inclusiv, a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Consiliile locale pot hotari sa acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe teren datorate pentru:

terenul aferent cladirilor restituite potrivit art. 16 din Legea nr. 10/2001 pe durata pentru care proprietarul mentine afectatiunea de interes public;

terenul aferent cladirilor retrocedate potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 94/2000 pe durata pentru care proprietarul mentine afectatiunea de interes public;

terenul aferent cladirilor restituite potrivit art. 1 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 83/1999 pe durata pentru care proprietarul mentine afectatiunea de interes public;

terenurile utilizate pentru activitati social-umanitare de catre asociatii, fundatii si culte;

terenurile situate pe litoralul Marii Negre detinute de persoane juridice si care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durata de minimum 6 luni in cursul unui an calendaristic;

terenurile afectate de calamitati naturale;

terenurile persoanelor ale caror venituri provin in exclusivitate din indemnizatie de somaj sau ajutor social;

proprietarii de terenuri extravilane situate in arii naturale protejate supuse unor restrictii de utilizare.

terenul situat in extravilanul localitatilor, pe o perioada de 5 ani ulteriori celui in care proprietarul efectueaza intabularea in cartea funciara pe cheltuiala proprie.
Impozitul sau taxa pe teren se stabileste luand in calcul numarul de metri patrati de teren, rangul localitatii in care este amplasat terenul si zona si/sau categoria de folosinta a terenului, conform incadrarii facute de consiliul local.
Sursa: www.untrr.ro
Foto: www.hongkiat.com