Impozitarea pensiilor speciale - praf in ochi pentru electorat?
pensii specialeimpozitarea pensiilor specialeccraugustin zegrean
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in calitate de for decizional, impozitarea pensiilor speciale cu pana la 85%. Insa bucuria romanilor care cer aceasta suprataxare a pensiilor de zeci de mii de lei, obtinute fara principiul contributivitatii, ar putea sa fie de foarte scurta durata. Legea e neconstituionala, atrage atentia fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.
Adoptat in aproape unanimitate de deputati, cu un sigur vot impotriva, proiectul de impozitare a pensiilor speciale nu va sta mult in picioare, avertizeaza specialistii, care sunt de parere ca acesta incalca Constitutia.
Unul dintre cei mai avizati profesionisti sa vorbeasca pe aceasta tema este fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean. Acesta sustine ca proiectul adoptat de Parlament si care se afla acum pe masa presedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare, incalca Legea Fundamentala a tarii, Constitutia.
''In niciun caz aceasta lege nu este constitutionala, pentru ca oamenii trebuie tratati egal in fata legii. Si pensiile de serviciu s-au dat tot in baza unei legi", a declarat Zegrean pentru
Hotnews.ro
Acesta a mai spus ca prin aceasta impozitare a veniturilor mari din pensii speciale nu se va aduce o majorare a celor mici.
''Nu pensiile de serviciu sunt nesimtite, nesimtirea este ca celelalte pensii sunt mici'', a mai spus fostul presedinte CCR.
De asemenea, Zegrean a mai spus ca, in opinia sa, parlamentarii spera ca Legea impozitarii pensiilor speciale sa nu treaca de CCR si ca ''niciun cetatean nu trebuie sa stea linistit cata vreme Parlamentul este in sesiune".
Legea se afla in acest moment la promulgare, pe masa presedintelui Iohannis.
Citeste si:
Se modifica Codul Penal: Fara liberare conditionata pentru criminali, violatori si talhari
Partidele parlamentare si-au dat mana pe o Lege neconstitutionala?
Inainte de votul din Camera Deputatilor si in timpul dezbaterilor, liderii politici si-au exprimat dezaprobarea pentru pensiile mari de care beneficiaza fara contributivitate, unii pensionari.
''Toate pensiile din Romania trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public. Acesti bani trebuie sa se duca obligatoriu catre alocatii si pensii si nu in buzunarele clientelei politice a PNL”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu.
''Eu sper sa nu fie o chestie de PR, ci o chestie serioasa, pentru ca aceste pensii speciale trebuie impozitate. Nu putem merge pe anulare pentru ca am intra in morisca CCR'', a declarat liderul deputatilor PNL, Florin Roman.
''Acum, prin noul proiect se ia decizia corecta, impozitare si se elimina niste discrepante intre cei care au pensii foarte mari si cei care au pensii mici. Este o solutie de stanga, progresista si ma bucur ca PNL si USR au sustinut-o'', a spus Victor Ponta.
''PMP a considerat ca pensiile speciale nu trebuie sa existe'', a declarat Petru Movila, de la PMP.
In aceeasi nota au dat declaratii si si-au sustinut punctul de vedere la dezbaterile din Camera Deputatilor si reprezentantii celorlalte grupuri parlamentare, proiectul fiind votat cu un singur vot impotriva.
Citeste si:
Ultimele 30 de zile cu PNL la guvernare?