Impozitarea pensiilor speciale: CCR amana pronuntarea
pensii specialeimpozitarea pensiilor specialeccr
Magistratii Curtii Constitutionale au decis amanarea pronuntarii asupra impozitarii cu 85% a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei. CCR se va pronunta asupra sesizarilor facute de Avocatul Poporului si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe 8 decembrie.
Avocatul Poporului sustine ca a sesizat CCR cu privire la impozitarea pensiilor, pe motiv ca beneficiarii acestor venituri ar fi discriminati daca li s-ar impozita pensiile de serviciu.
''Este vorba de o impozitare, chiar daca legea vorbeste de o taxare. In realitate suntem in fata unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitari. Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusa de lege se adauga peste acea impozitare. Pe de alta parte, am considerat ca sunt incalcate doua articole din Constitutie, articoul 16 si articolul 56. Orice stat are dreptul sa isi stabileasca sistemul de impozitare, dar acesta trebuie sa fie nediscriminatoriu. Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminati”, considera Avocatul Poporului, Renate Weber.
De asemenea, impozitarea pensiilor speciale a ajuns pe masa judecatorilor CCR si in urma sesizarilor facute de ICCJ. Printre altele, magistratii ICCJ considera ca impozitarea pensiilor speciale incalca principiul nediscriminarii si principiului asezarii juste si echitabile a sarcinii fiscale, aceste venituri fiind supuse unei duble taxari.
''Legea instituie o taxa pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferita de impozitul pe venit si se cumuleaza cu acesta din urma, ceea ce inseamna ca acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxarii conform legii criticate, li se aplica atat impozitul pe veniturile din pensii, cat si taxa nou instituita. Rezulta, astfel, ca pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminarii si principiului asezarii juste si echitabile a sarcinii fiscale”, precizeaza ICCJ.
''(...) Masura instituirii taxei reprezinta o adevarata confiscare si este de natura a afecta insasi substanta dreptului. Optiunea promovata prin legea in discutie reprezinta un subterfugiu prin care se aduce atingere chiar substantei dreptului la pensie'', se mai arata in hotararea de sesizare a CCR depusa de ICCJ.
Camera Deputatilor a adoptat pe 17 iunie, in calitate de for decizional,
legea care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu pana la 85%. S-au inregistrat 307 voturi pentru si un vot impotriva. Conform legii, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor si ale magistratilor, vor fi impozitate cu 85% daca sunt mai mari de 7.000 de lei si cu 10% cele cuprinse intre 2.000 si 7.000 de lei.