Iesim din starea de urgenta. Intram in criza economica? Raspunsul BNR
criza economicarecesiunemarea criza economicainflatiedeficit de cont curentadrian vasilescubnrbanca centrala europeanapreviziuni economice
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, este de parere ca incetarea starii de urgenta in Romania si, implicit, inceperea relaxarii restrictiilor reprezinta "un risc", dat fiind faptul ca bilantul zilnic al infectarilor si deceselor este inca destul de mare. Oficialul BNR a facut si o "radiografie" a economiei Romaniei in acest moment, dar si predictii pentru perioada urmatoare. Declaratiile sale au fost oferite luni, in cadrul unei interventii telefonice la postul de televiziune Digi24.
"Un indiciu bun dar si un risc, avand in vedere ca ne apropiem de jumatatea lunii mai. Sunt in crestere si numarul de decese si numarul de contaminari. Trecerea la starea de alerta este un risc”, a spus Adrian Vasilescu.
Oficialul BNR a vorbit si despre evolutia inflatiei in urmatoarea perioada. Un subiect sensibil pentru romani, care se tem ca preturile ar putea creste si, implicit, le-ar afecta puterea de cumparare. Vasilescu spune insa ca, deocamdata, stam bine, dar situatia este in evolutie si trebuie sa asteptam sa vedem ce se intampla.
"Am intrat pe 3%, am depasit momentul cand am avut cea mai mare inflatie din UE. Acum suntem mai bine situati in UE, iar pe plan intern suntem in coridorul de tintire. Sa vedem ce va fi, pentru ca asteptam pe 11 mai sa vina inflatia pe aprilie si atunci vom trece sau nu vom trece un examen. Luna aprilie a fost una plina de situatii noi, cand multe magazine au fost inchise, multe s-au adaptat pe online, dar schiopatand. Protectia Consumatorului trebuie sa-si faca un departament specializat pentru comertul online. Nu este de joaca aici, trebuie privita cu mare seriozitate", a explicat Vasilescu.
In continuare, Vasilescu a confirmat analizele Bancii Centrale Europene, care preconizeaza o scadere puternica a economiei Romanesti. Potrivit oficialului BNR, exista riscul ca economia noastra sa fie atat de afectata, cum n-a mai fost niciodata pe timp de pace.
"Sta ca un junghi, asa, prognoza recenta a Bancii Centrale Europene. O recesiune intre 5 si 12% care s-ar putea sa se intinda pe 2020, 2021, 2022. Aceasta prognoza trebuie sa fie un semnal de alarma, pentru ca efectele restrictiilor antiepidemice sunt producatoare de incertitudini.
Traim intr-o lume incerta, vulnerabila si riscanta. Nu e de joaca cu asemenea lume. Ne confruntam cu riscul unei contractii economice cu o magnitudine si cu o viteza nemaivazute in timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrala Europena", a spus Adrian Vasilescu, la Digi24.
De asemenea, referitor la deficitul de cont curent, Vasilescu a spus ca acesta este legat de cursul valutar. "Atunci cand este mare, el trebuie acoperit de undeva. Trebuie sa tinem seama de un lucru important insa: piata valutara din Romania e stabila de multi ani, a fost stabila si dupa criza din 2008 si este stabila si acum", a completat Vasilescu.
Oficialul BNR a vorbit si despre amanarea platii ratelor la credite. Guvernul PNL a oferit aceasta posibilitate romanilor, iar, in opinia lui Vasilescu, numarul celor care au solicitat acest lucru a fost mai mic decat se astepta. Insa ce se va intampla mai departe, va depinde de cifrele pe care le vom avea pe masa la finalul pandemiei.
FMI avertizeaza: Exista pericolul celei mai mari recesiuni dupa Marea Criza Economica din 1930
Previziunile Fondului Monetar International sunt cat se poate de sumbre cu privire la impactul economic pe care il va avea pandemia de coronavirus asupra economiei globale. Expertii FMI spun ca exista pericolul celei mai severe recesiuni, de dupa Marea Criza din 1930.
Gita Gopinath, economistul-sef de la FMI a declarat ca "este foarte probabil ca economia globala sa experimenteze cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza Economica din 1930, depasind criza financiara globala de acum un deceniu. (...) Magnitudinea si viteza colapsului din activitate nu se aseamana cu nimic din ceea ce am vazut in viata noastra".
FMI a denumit criza actuala "Marea Inchidere", pe fondul restrictiilor impuse de autoritatile din intreaga lume, care au blocat aproape toate sectoarele economice de pe Glob.
"Aceasta criza este deosebita de oricare alta”, subliniaza economistul-sef al Fondului, Gita Gopinath.