Idei de afaceri in agricultura. Afaceri profitabile, pe teren putin si cu investitie mica
idei afaceri agriculturaafaceri terenuri miciagricultura romania
Stiati ca Romania este mai mica decat statul american Texas, si nu numai fata de acesta? Noi avem peste 238.000 de kilometri patrati, texanii au aproape 700.000, cu tot cu intinderea de apa. Mult timp, agricultorii din statele mici au fost nevoiti sa se asocieze pentru a obtine productii suficiente pentru a se apropia de profitabilitate.
La noi, pe vremea
comunistilor, colectivizarea fortata avand ca rezultat formarea Cooperativelor Agricole de Productie face ca multi agricultori sa respinga, chiar si acum, orice forma de asociere.
Aceasta tara, a colectivizarii fortate, se resimte si in Republica Moldova, unde Business Market a gasit cateva idei de afaceri in agricultura destinate celor care au putin teren.
Specialistii din tara vecina le recomanda agricultorilor sa aleaga cultura pe care o vor planta in functie de calculele proprii si de cererea pe care o anticipeaza fiecare sau sa apeleze la consultanta de specialitate.
Insa, cea mai buna strategie pentru un agricultor este sa fie printre primii care pun o anumita cultura, dupa care, cand si altii vor sa intre pe piata, determinand scadarea preturilor, sa cumpere rasaduri sau butasi de la cei care au avut curajul sa initieze o anumita tendinta.
Business Market a calculat ca o familie care dispune de o suprafata de maximum trei hectare pentru a obtine venituri de 4.000-5.000 de euro pe luna si profit de 1.000 de euro sau chiar mai mult.
Livada cu idei bune
In topul ideilor de afaceri in agricultura pe sufratete mici se afla livada. Suprafata necesara este de numai 3 hectare si investitia este de 15.000 de euro. Productia anuala este estimata la 10-20 tone la hectar.
Pe locul 2, se afla via. Suprafata minima necesara este de numai doua hectare, dar care pot aduce o productie anuala de 10-15 tone la hectar, in urma unei investitii de 40.000 de euro.
Totodata, legumele nu au moarte. De pe 1,5 hectare, se poate obtine o productie anuala de 50-100 tone la hectar, iar investitia minima este de 3.000 de euro.
De asemenea, o investitie de 10.000 de euro intr-un hectar cultivat cu capsuni poate aduce o productie anuala de 40-50 tone la hectar.
Cu investitii intre 50.000 si 100.000 de euro, un solar de jumatate de hectar sau o sera de numai 0,1 hectare pot aduce productii anuale de 100-200 de tone la hectar, respectiv 300-600 tone la hectar.
Tot cu 100.000 de euro, se poate construi o ciupercarie, cu o suprafata de 0,2 hectare, de pe care se poate obtine o productie anuala de 200-300 tone la hectar.
Foto: pexels.com