HoReCa, la un pas de granturile de 500 de milioane de euro de la stat. Anuntul facut de Guvern
ajutor horecaajutor stat horecaschema ajutor horeca
Fara indoiala ca industria hotelurilor, restaurantelor si cafenelelor, pe scurt, HoReCa, este una dintre cele mai afectate de restrictiile impuse de stat din cauza pandemiei. Iata, insa, ca vin si vesti bune, din partea acesluiasi stat care incearca sa salveze ce mai poate fi salvat.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului a anuntat lansarea etapei de inscriere in cadrul schemei
HoReCa prevazuta de OUG nr. 224/2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru intreprinderile din turism, alimentatie publica si organizare de evenimente, a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare.
Formularul electronic de inscriere in cadrul schemei HoReCa va fi activ pe link-ul
granturi.imm.gov.ro icepand de marti, 29 iunie 2021, ora 10.00.
Formularul de inscriere va ramane activ timp de 10 zile lucratoare de la inceperea inscrierii, pana la ora 20.00 a ultimei zile de inscriere, respectiv luni, 12 iulie 2021, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de inscriere.
Nu se aplica principiul primul venit, primul servit
In urma unor semnale venite din partea profesionistilor contabili din Romania, Ministerul Economiei a facut precizari, in acord cu legislatia care indruma schema HoReCa - ajutor de stat de 20% din diferenta intre cifra de afaceri din 2020 si cea din 2019, pentru CAEN-urile legale eligibile:
1. Cursul de referinta pentru proiect, stabilit de Banca Nationala a Romaniei, luni, 28 iunie 2021 la ora 13.00 va fi verificat automat din aplicatie. In cursul zilei de astazi, se va modifica Anexa 7, astfel incat sa nu mai fie solicitata suma in euro.
2. Ordinea in care se inscriu potentialii beneficiari ai schemei nu este relevanta. Numarul RUE nu este criteriu de eligibilitate. Schema nu este facuta pe principiul primul venit, primul servit. Intreaga suma alocata se imparte proportional tuturor beneficiarilor eligibili.
3. Expertul contabil, membru CECCAR, care se afla in relatie contractuala cu beneficiarul si a intocmit evidenta contabila, poate semna certificarea cifrei de afaceri pe anii 2019 si 2020, in sensul stabilirii diferentei de cifra de afaceri remunerabila in cadrul schemei.
Normele de aplicare ale acestei masuri au fost facute impreuna cu reprezentantii mediului de afaceri. Au fost puse in transparenta din 24 mai 2021.
Ministerul Economiei a facut apel din timp catre firmele cu CAEN-uri eligibile sa pregateasca raportul privind provenienta pe CAEN-uri a cifrei de afaceri, tocmai pentru a se pregati pentru aceasta schema usor de accesat.
Sursa foto: pexels.com