Hartia de la Guvern care schimba soarta romanilor cu datorii la banci. E scris negru pe alb, ce urmeaza pentru dobanzile la credite in 2024
datorii la bancicsalbcredite bancaredobanzi bancare 2024scad dobanzile
Anul 2023 s-a dovedit a fi o grea piatra de incercare pentru romanii care au de rambursat credite catre banci, din cauza dobanzilor care au explodat.
Conform datelor din piata, oamenii au cautat fel si fel de variante pentru a scapa de povara. De exemplu, dupa cum ne indica expertii Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), restructurarea creditelor a fost principala rezolvare gasita de consumatori si banci in urma negocierilor desfasurate in acest an in cadrul acestei institutii care ajuta debitorii sa gaseasca solutii amiabile, asezandu-i la masa discutiilor cu creditorii lor, banci sau IFN-uri, evitand astfel procesele lungi si costisitoare duse in instante.
"Principalele probleme pe care le-au semnalat au fost legate de dificultatile intampinate in plata ratelor. Majoritatea dintre cele 680 de negocieri purtate de la inceputul anului au avut drept rezolvare restructurarea si reesalonarea creditelor, diminuarea soldului, reducerea dobanzilor si stergerea datoriilor generate de intarzierile la plata. Solutiile negociate prin intermediul conciliatorilor CSALB au avut ca principal obiectiv reducerea ratelor lunare si ajustarea contractelor de credit la situatiile financiare din prezent ale consumatorilor. CSALB are cel mai mare numar de cereri si de dosare de negociere inregistrate intr-un an, de la inceputul activitatii (2016).
De altfel, restructurarea si reesalonarea creditelor a fost, impreuna cu refinantarile, principala optiune de rezolvare a problemelor identificata de consumatori (33%), potrivit sondajului CURS realizat in vara anului 2023, la cererea CSALB", au mai transmis specialistii.
Totusi, multi debitori inca se simt impovarati de ratele pe care le au de platit catre banci, dobanzile inca se mentin piperate, iar singura lor speranta este ca 2024 le va aduce o scadere a acestora din urma.
Scad sau nu dobanzile bancare in 2024?
In cel mai recent document de la Guvern, in care se contureaza bugetul pe 2024, apar primele raze de speranta cu privire la o scadere a dobanzilor bancare. Totul pleaca de la estimarea Guvernului privind inflatia.
Executivul de la Bucuresti anticipeaza o inflatie medie anuala de doar 6%.
Ce inseamna acest lucru? Inflatia este principala cauza pentru care Banca Nationala a majorat dobanda-cheie si a inasprit conditiile de politica monetara. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR,
a spus inca de la inceput ca dobanzile vor incepe sa scada doar cand inflatia va fi sub control, cand vom vorbi despre o cifra mai mica decat pragul de 8%. Ei bine, daca in 2024 se va atinge acest nivel asteptat de 6%, foarte probabil BNR va trage in jos dobanda-cheie care este acum la 7% pe an si bancile comerciale imediat vor aplica si ele ieftinire ala dobanzile practicate pentru populatie si firme.
Dobanzile "nu au cum sa vina in jos pana cand inflatia nu vine in jos. Dobanzile fata de rata inflatiei sunt scazute. Deci ele vor ramane la nivelurile actuale, cel putin pana cand inflatia se va apropia de 8%", a spus guvernatorul BNR, intr-o interventie din noiembrie 2022.
Prin urmare, previziunea Guvernului anticipeaza vremuri mai bune pentru romanii si firmele care au datorii la banci. Dupa cum vedem, sunt mari sanse ca dobanzile sa scada, daca asteptarile Guvernului privind inflatia se vor adeveri.
Foto: manager.ro