Harta saraciei in Romania: top judete de care sa fugi, aici saracia e la ea acasa
saracia in romaniaromaniacomplexitatea situatiei economice in romaniatop judete saracecel mai bogat judetclujbucurestieconomie
In ultimele doua decenii, tara a inregistrat progrese remarcabile in ceea ce priveste cresterea economica, ajungand la un PIB per capita la paritatea puterii de cumparare (PPC) de 76% din media Uniunii Europene, o performanta comparabila cu Ungaria si superioara Greciei, Letoniei sau Croatiei.
Cu toate acestea, o analiza detaliata la nivel de judet dezvaluie o realitate mult mai complexa, marcand Romania ca un teritoriu al extremelor.
Bucuresti, capitala tarii, domina clasamentul ca fiind cel mai bogat judet, cu un PIB per capita la PPC de peste 260% din media UE, ceea ce il face de peste doua ori si jumatate mai prosper decat media europeana. In contrast, Vaslui, situat la celalalt capat al spectrului, este de aproape sapte ori mai sarac decat capitala, evidentiind un decalaj economic profund intre diferitele regiuni ale Romaniei.
Dinamica economica: Clujul in ascensiune
Interesant este ca, desi Bucurestiul se mentine in fruntea clasamentului, Clujul a inregistrat o crestere economica impresionanta in ultimii 20 de ani, depasind judete precum Ilfov si situandu-se imediat dupa capitala. Aceasta ascensiune reflecta un dinamism economic care contrasteaza cu ritmul mai lent de dezvoltare observat in judete precum Covasna, Galati, Vrancea si Bacau.
Provocarile dezechilibrului fiscal
Dezechilibrul fiscal este o alta problema notabila in unele judete, inclusiv Botosani, Salaj, Vaslui, Vrancea, Valcea si Teleorman, care depind in mare masura de transferurile de la bugetul de stat. Aceasta dependenta subliniaza vulnerabilitatile sistemice si politicile locale care pot influenta negativ autonomia si dezvoltarea economica a acestor regiuni.
In contrast, judete precum Arges, Brasov, Cluj, Constanta, Ilfov, Sibiu si Timis demonstreaza o tendinta de crestere a autonomiei financiare, prin imbunatatirea colectarii veniturilor proprii si prin implementarea de programe de dezvoltare economica. Curtea de Conturi a Romaniei a evidentiat, de asemenea, o preocupare insuficienta din partea autoritatilor locale de a exploata veniturile potentiale din activitatile economice si din valorificarea patrimoniului public si privat.
Aceasta analiza reflecta
complexitatea situatiei economice din Romania, unde convietuiesc regiuni cu un nivel ridicat de prosperitate si altele in care saracia ramane o provocare majora. Discrepantele semnificative in ceea ce priveste dezvoltarea economica, responsabilitatea fiscala si capacitatea de generare a veniturilor proprii subliniaza nevoia acuta de politici eficiente si adaptate la specificul fiecarui judet, pentru a asigura o crestere economica echilibrata si sustenabila la nivel national.
Sursa foto: unsplash.com