Harta celor mai mari salarii din Romania. In Bucuresti se castiga 1.000 de euro, dar si traiul e foarte scump
harta celor mai mari salariisalarii marisalarii mici
Avem cele mai noi date privind situatia salariala a angajatilor din Romania. In randurile de mai jos va vom arata regiunile din tara unde se castiga cel mai bine, dar si unde avem cele mai mici salarii, precum si meseriile care sunt platite la nivel de top la noi in tara. Mentionam ca vorbim despre niste date statistice, despre niste medii, unii angajati castiga mai mult sau mai putin, deci nu toti angajatii din tara se vor regasi in aceste cifre ce reprezinta o medie generala.
Conform datelor raportului anual Review & Trends, in anul ce s-a incheiat Romania avea pe piata muncii un numar de peste 5,7 milioane de angajati activi.
Foarte putini angajati din Romania au salarii peste 10.000 de lei net pe luna
29,2% dintre angajatii de pe piata muncii de la noi din tara, ne arata analiza citata anterior, aveau un
salariu cuprins intre 3.001 si 4.000 de lei.
De asemenea, 26,1% au castigat intre 4.001 si 7.000 de lei, in timp ce 21,1% dintre angajati au avut salarii cuprinse intre 2.001 si 3.000.
Totodata, 7,8% au castigat mai putin de 2.000 de lei net.
Analiza ne mai arata ca 10,3% intre 7.001 si 10.000 de lei, iar numai 5,5% dintre salariatii de la noi din tara se pot mandri cu o leafa lunara neta de peste 10.000 de lei.
Mentionam ca aceste cifre sunt obtinute in urma analizarii a peste 700.000 de salarii introduse de catre angajati in Salario, comparatorul salarial marca eJobs.
In Bucuresti avem cele mai mari salarii din tara
Daca intocmim o harta a salarizarii din Romania, Capitala este in top. Bucurestiul are cele mai generoase salarii la nivel national, cu o medie de 5.000 de lei, insa trebuie precizat ca aici si traiul e mult mai scump decat in majoritatea oraselor de provincie.
Trebuie precizat ca aceasta medie salariala include toate domeniile de activitate si ia in calcul atat salariile oferite celor cu experienta si pregatire inalta, cat si pe cele ale angajatilor care nu sunt incadrati astfel pe piata muncii. Prin urmare, exista profesionisti mult mai bine platiti in Bucuresti, dar si angajati incadrati cu salariul la jumatate fata de aceasta medie.
Dupa Bucuresti in clasamentul celor mai bine platite judete din tara regasim Timis, cu o medie salariala de 4.700 de lei net.
In cele din urma, podiumul e completat de Cluj, unde angajatii castiga in medie 4.500 de lei net lunar.
In schimb, cea mai mica medie salariala o regasim in Caras-Severin, respectiv 3.100 de lei net pe luna.
Situatia e trista si in Gorj, Ialomita si Valcea, in toate cele trei judete avem o medie salariala de 3.200 de lei net lunar.
Cele mai banoase meserii din Romania
Cele mai mari salarii le-au primit anul trecut angajatii din IT. Vorbim despre o medie nationala de 6.500 de lei pe luna. De asemenea, mai regasim lefuri apropiate si in alte domenii. De exemplu, salariatii din project management si cercetare / dezvoltare au avut, in medie, salarii de 6.000 de lei pe luna.
Nu la fel de norocosi sunt, de exemplu, soferii, care la nivelul intregii Romanii au un salariu mediu net de 3.800 de lei pe luna. Situatia e mai trista pentru operatorii call center, cu o medie salariala de 2.800 de lei net lunar.
"Salariile si felul in care au evoluat sau au stagnat a fost una dintre temele care au suscitat cele mai multe discutii in 2023, mai ales ca finalul de an a venit cu un pachet de modificari fiscale care au afectat patru domenii cu volume anuale consistente de angajari: IT, constructii, industria alimentara si agricultura. De la 1 noiembrie, a fost eliminata scutirea de impozit pe venit pentru cei care lucreaza in aceste domenii. Cu toate acestea, salariul mediu pe economie a crescut in 2023 la 4.692 de lei, de la 3.949, cat a fost in 2022”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.
Foto: manager.ro