Harta bogatiei pe judete. PIB-ul Romaniei e 50% asigurat de doar 7 judete din tara
pib romania
Tara noastra progrese semnificative in reducerea decalajului fata de tarile dezvoltate, iar in ultima perioada toate judetele au inregistrat o evolutie, a spus Csaba Balint, membru in Consiliul de Administratie al BNR, la conferinta anuala a Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
"Toate judetele din Romania au facut progrese semnificative in ultimele aproape doua decenii si jumatate in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, dar disparitatile regionale au crescut. Pana acum am beneficiat de un raport datorie publica-PIB relativ scazut, oferind spatiu de manevra pentru a sprijini cresterea economica, insa majorarea datoriei a creat si vulnerabilitati.
Pe masura ce Romania a recuperat rapid decalajele, au aparut dezechilibre semnificative, in frunte cu adancirea deficitelor gemene; atat deficitul bugetar, cat si cel de cont curent sunt de multi ani la niveluri foarte ridicate", a subliniat Balint.
In continuare, oficialul vorbeste despre performanta notabila a tarii noastre de a reusi sa reduca, anual, doua puncte procentuale din diferenta fata de media economica a Uniunii Europene. In anul 2000, PIB-ul pe cap de locuitor al Romaniei, ajustat la paritatea puterii de cumparare, reprezenta doar 25% din media UE, iar in prezent a depasit 75%.
Conform expertului, performanta aceasta marcata de Romania se poate pune pe seama cresterii rapide a productivitatii muncii, in conditiile in care tara noastra a avut cea mai rapida crestere din regiunea Europei Centrale si de Est.
Totodata, se pare ca a contat foarte mult si reorganizarea economica, mai spune expertul. In anul 2000, aproape 45% din forta de munca era angajata in agricultura, 22% in industrie si 21% in servicii de piata. In prezent, ponderea s-a schimbat semnificativ catre servicii de piata, care genereaza o valoare adaugata mult mai mare. In sectorul serviciilor, domeniul IT&C a avut o crestere exceptionala, Romania situandu-se in top 5 al tarilor UE in ceea ce priveste valoarea adaugata a acestui segment in economia nationala.
Pe langa Bucuresti, alte centre economice regionale precum Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Iasi si Constanta joaca un rol crucial in dezvoltarea economica. Impreuna, cei mai importanti sapte poli economici ai Romaniei contribuie la peste 50% din PIB-ul national.
Si la Mioveni avem un centru economic foarte important pe harta bogatiei, datorita producatorului de autoturisme Dacia. Totusi, Csaba Balint a subliniat ca exista numeroase dificultati structurale care necesita eforturi considerabile pentru a fi rezolvate. Desi toate judetele Romaniei au inregistrat progrese semnificative in PIB-ul pe cap de locuitor in ultimele doua decenii si jumatate, disparitatile regionale au crescut.
Astfel, cele sapte judete despre care se spune ca asigura singure mai mult de jumatate din PIB-ul Romaniei sunt:
-
Bucuresti (capitala tarii)
-
Cluj (Cluj-Napoca)
-
Timis (Timisoara)
-
Brasov
-
Iasi
-
Constanta
-
Arges
Romania a beneficiat de un raport datorie publica/PIB relativ scazut, insa odata cu reducerea decalajelor, au aparut dezechilibre semnificative, cum ar fi deficitele gemene: bugetar si de cont curent, care se mentin la niveluri foarte ridicate de multi ani.
Pe termen lung, convergenta economica necesita disciplina, identificarea surselor proprii de crestere si o transformare calitativa a structurii economice, a subliniat Balint. Fondurile europene nu vor fi disponibile la nesfarsit sau in aceleasi cantitati. In contextul global actual, marcat de incertitudine si schimbari structurale majore, Romania trebuie sa fie pregatita pentru provocari precum imbatranirea populatiei, tranzitia catre o economie verde, digitalizarea, tensiunile geopolitice si fragmentarea globala, precum si impactul inteligentei artificiale, cu toate beneficiile si riscurile asociate, a concluzionat economistul.
Foto: freepik.com