Guvernul vrea sa ieftineasca mancarea: anuntul zilei, de la un lider de la Palatul Victoria, pentru toti romanii cu salarii si pensii mici
preturi alimentepreturi mancarescumpiriinflatie
Romanii cu venituri modeste au o mare problema in ultimele luni in a-si mai permite sa umple cosurile de cumparaturi, din cauza preturilor mari ce au invadat industria alimentara. Multi au inceput sa manance din ce in ce mai putin sau sa opteze pentru alimente in prag de expirare, ori de calitate indoielnica, pentru a face economii. In acest context, Guvernul vrea sa intervina si sa impuna un set de masuri directionat catre preturile alimentelor.
Anuntul a fost facut de presedintele social-democratilor, Marcel Ciolacu, ce anunta un plan de masuri care sa combata scumpirile la alimente, astfel incat romanii sa nu mai simta o povara atat de mare asupra portofelului, atunci cand merg la cumparaturi.
"O confirma, astazi, INS care anunta o scadere a inflatiei cu peste un punct procentual in ianuarie fata de luna decembrie 2022. Stiu ca nu este suficient. Si, tocmai de aceea, ne vom concentra in perioada urmatoare pe un plan de masuri concrete pentru a stopa cresterea preturilor la alimentele de baza.
Vom veni cu scheme de sprijin pentru a creste productia agricola romaneasca si vom impune mecanisme pentru a opri specula pe seama suferintei oamenilor. Doar asa putem sa ajungem, la sfarsitul anului, la o inflatie cu o singura cifra", a explicat Marcel Ciolacu.
Alimentele de baza au devenit produse de lux in ultimul an
Institutul National de Statistica la care face referire si presedintele PSD in discursul sau tocmai a publicat un raport referitor la
inflatia in Romania pe luna ianuarie 2023. Vestile sunt bune, dar nu prea!
INS arata ca inflatia a dat putin inapoi, a coborat la 15,1% de la 16,4%, nivelul din decembrie, insa preturile alimentelor s-au scumpit usturator in ultimul an. Din nefericire, cele mai agresive cresteri de pret le regasim fix la alimentele de baza, precum ouale, laptele sau untul, de care nu ne putem lipsi, daca ne dorim o alimentatie diversificata si cat mai sanatoasa.
In fruntea listei de scumpiri avem avem zaharul, ce a inregistrat o crestere de pret cu 63% din ianuarie 2022 pana acum. Si untul a devenit un lux, consemnand o scumpire cu 47% de la an la an. De asemenea, foarte mult s-a scumpit si laptele de vaca, al carui pret s-a majorat in ultimul an cu 34%.
Nici ouale nu mai sunt ieftine, din ianuarie 2022 pana in ianuarie 2023 acestea au consemnat o scumpire cu 33%, in timp ce pretul branzei s-a majorat si el cu 30%.
Foto: pixabay.com