Guvernul viseaza la 505 kilometri de cale ferata de mare viteza intre Ploiesti si Suceava
infrastructura romaniacai ferate romaniaparteneriat public privattren mare vitezapromisiuni guvern
In tara cu nici 900 de kilometri de autostrada si cu transport feroviar rudimentar, Guvernul anunta intentia construirii unei cai ferate de mare viteza.
In informarea pe care o face la inceputul fiecarei sedinte de guvern, prim-ministrul Viorica Dancila a vorbit, astazi, despre al n-alea proiect ambitios.
Este vorba despre o cale ferata de mare viteza care ar trebui sa lege orasele Ploiesti si Suceava si sa dea posibilitatea realizarii unor conexiuni cu Republica Moldova.
"O masura din domeniul investitiilor, pe care o discutam, se refera la includerea pe lista proiectelor strategice care vor fi dezvoltate in parteneriat public-privat, a proiectului privind constructia liniei ferate de mare viteza Ploiesti - Suceava.
Astfel, numarul proiectelor de investitii strategice pe care le vom demara in parteneriat public-privat ajunge la 22.
Linia ferata de mare viteza Ploiesti-Suceava va avea o lungime de aproximativ 505 km si va reduce semnificativ timpul de legatura dintre capitala si principalele orase de pe traseu.
Totodata, va fi creata si posibilitatea realizarii unor conexiuni cu Republica Moldova. Acest proiect strategic de investitii urmeaza sa fie pregatit in perspectiva atribuirii in parteneriat public-privat de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza", a declarat Viorica Dancila.
Avand in vedere lentoarea realizarii proiectelor de infrastutura de transport in Romania, nu se stie daca, la data terminarii proiectului, conceptul de
mare viteza va mai avea semnificatia de astazi.
In cele din urma, Guvernul a inclus oficial pe lista proiectelor strategice de investitii ce urmeaza sa fie pregatite si atribuite in parteneriat public privat linia de cale ferata de mare viteza Ploiesti - Buzau - Focsani - Bacau - Pascani - Iasi - Suceava - Siret (Vicsani), potrivit unei Hotarari aprobate in sedinta de astazi.
Linia de mare viteza va fi realizata pe un singur fir, paralel cu firele de cale ferata existente, in lungime de aproximativ 505 km ( Ploiesti - Siret, circa 430 km, si Pascani - Iasi, circa 75 km).
Conform Executivului, realizarea acestei investitii va contribui la reducerea timpului de legatura intre principalele orase si poli de dezvoltare de pe traseu si, totodata, creeaza posibilitatea realizarii unor conexiuni cu Republica Moldova si cu Ucraina.
De asemenea, realizarea liniei ferate de mare viteza va duce la atragerea unui numar insemnat de calatori catre transportul feroviar, la cresterea numarului de turisti si va contribui la atragerea investitorilor.
Prin completarea de astazi, lista proiectelor strategice de investitii ce urmeaza sa fie pregatite si atribuite in parteneriat public-privat de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza include 22 de obiective.
Foto: pixabay