Guvernul uita de Legea salarizarii unitare si pregateste inghetarea sporurilor, primelor si indemnizatiilor bugetarilor in 2019
legea salarizarii bugetaresalarii bugetariinghetare salarii
In sedinta de vineri a Executivului urmeaza sa intre, pe ordinea de zi, un proiect de ordonanta de urgenta care prevede inghetarea tuturor sporurilor si altor sume care fac parte din salariul brut al unui bugetar.
Informatia conform careia salariile bugetarilor vor ingheta anul viitor vine din partea Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.
Concret, proiectul prevede ca, in 2019, sporurile, primele, indemnizatiile si compensatiile bugetarilor nu vor putea depasi nivelul din luna decembrie a acestui an.
"(1) Incepand cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. (2) Ordonatorii de credite stabilesc nivelul sporurilor cu respectarea alin. (1) avand obligatia incadrarii in cheltuielile de personal aprobate pe anul 2019 prin buget", se arata in proiectul de ordonanta.
Acest proiect intra in contradictie cu promisiunile electorale ale aliantei de guvernare PSD - ALDE
Potrivit Legii salarizarii unitare a bugetarilor nr. 153/2017, angajatii statului ar trebui sa beneficieze in 2019 de o crestere a salariilor de baza, crestere care este anulata acum prin proiectul care urmeaza sa fie adoptat chiar vineri.
"In perioada 2019-2022 se va acorda anual o crestere a salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare, fiecare crestere reprezentand 1/4 din diferenta dintre salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare prevazute de lege pentru anul 2022 si cel/cea din luna decembrie 2018", scrie in Legea nr. 153/2017.
Potrivit ministrului finantelor, actuala putere nu ar mai dori sa stabileasca acele tinte pentru 2022, ci sa faca in asa fel incat sa fie atinse chiar in 2020, adica pana la final de mandat. In afara de cei care au atins deja cotele salariale pentru 2022 (cum sunt medicii), cam toti bugetarii trebuie sa beneficieze de cresteri salariale, de la 1 ianuarie, daca ne luam dupa Legea salarizarii unitare.
Ipoteza lansata Comisiei Europene devine realitate
Comisia Europeana a fost instiintata cu privire la posibilitatea inghetarii salariilor bugetarilor in anul 2019, printr-un document de stat trimis de curand organismului european. Documentul cu pricina a fost dat publicitatii de catre Florin Citu, pe pagina sa de Facebook, iar mai apoi a fost confirmat de ministrul Finantelor Publice.
Florin Citu: PSD i-a tradat si i-a mintit pe romani
Florin Citu acuza alianta de guvernare ca i-a mintit pe romani, promitandu-le majorari salariale anuale, prin Legea salarizarii unitare. Citu afirma faptul ca Romania e in faliment, iar majorarile promise nu pot fi aplicate pentru ca nu mai sunt bani. Iata
declaratia completa a lui Citu
In documentul trimis Comisiei sunt punctate trei chestiuni pentru anul 2019:
1. Inghetarea salariilor de la nivelul lunii decembrie 2018;
2. Acordarea voucherelor de vacanta la acelasi nivel ca anul acesta (1.450 de lei);
3. Inghetarea angajarilor in administratie.
"Este un document trimis Comisiei Europene. Domnul senator n-a facut altceva decat sa preia un document public si sa-l puna pe pagina proprie de Facebook. Este un document de lucru, sa spunem asa, o posibila varianta trimisa Comisiei Europene, pentru ca acesta este modul in care Guvernul lucreaza de ani de zile si orice stat membru asta face: trimite Comisiei Europene discutii, scenarii, calcule, pentru ca intr-un final sa luam o decizie intr-un sens sau altul (...)
Este o discutie, un scenariu propus de Ministerul de Finante, pe baza unor calcule, si chiar o propunere de aplicare a legii salarizarii nu pana in 2022, ci chiar pana in 2020, tocmai pentru a arata foarte clar ca suntem foarte siguri de ceea ce facem, ca nu aplicam masuri dincolo de mandatul acestui Guvern, adica 2020. Inghetarea angajarilor la stat este o masura propusa de noi.
Este un scenariu de lucru la Ministerul Finantelor. O inghetare a numarului de angajati in zona administratiei publice centrale, de asemenea, o reasezare, o restructurare, o eficientizare a administratiei publice centrale, este de bun simt si ceea ce noi spunem de ani de zile, si toti politicienii spun, ca este nevoie de o administratie mult mai eficienta", a spus Eugen Teodorovici, ministrul finantelor, citat de Agerpres.
Documentul a starnit nemultumire in randul cetatenilor la momentul cand a fost dat publicitatii, iar guvernantii s-au ascuns atunci in spatele afirmatiei ca acesta este doar un scenariu, o ipoteza, nu o decizie definitiva. Practic, bugetarilor li s-au alimentat sperantele ca Legea salarizarii unitare va fi aplicata, in ciuda acestei ipoteze trimise Comisiei Europene. Realitatea insa pare sa fie cu totul alta, iar certitudinile le vom vedea cu totii in sedinta de vineri a Executivului.