Guvernul se tine cu dintii de modificarea pensiilor speciale, cel putin la nivel declarativ: nu putem pierde banii din PNRR
reforme pensiipensii specialemarcel ciolacudigitalizarereformepnrr
Desi se vorbeste de mult timp despre necesitatea impunerii unor reforme urgente asupra sistemelor de pensii din Romania, mai ales in privinta pensiilor speciale, masurile au intarziat. Totusi, la nivel de discurs, liderii nostri politici sustin ca, pentru a nu pierde banii din PNRR, trebuie sa ne mobilizam si sa aducem echilibru si echitate in pensiile romanilor.
Una dintre cele mai recente opinii pe aceasta tema apartine presedintelui social-democratilor, Marcel Ciolacu. Oficialul sustine ca avem o sansa unica acum, prin intermediul banilor din PNRR, sa construim o economie mai puternica, mai atractiva pentru investitorii straini si care sa aiba sisteme publice bine puse la punct, inclusiv din perspectiva pensiilor de care beneficiaza varstnicii nostri.
Digitalizarea, dar si investitiile, ar fi calea pe care coalitia si-o doreste, nu sufocarea mediului privat si contribuabililor de rand cu noi taxe si impozite!
"Nu vom abandona nici in privinta pensiilor speciale, nici a celorlalte reforme"
"Stiu ca orice investitor, nu doar american, are preocupari legitime legate de eficienta administrativa a statului roman (adica de birocratie) si, mai ales, de interactiunea cu zona fiscala. Iar aici mesajul meu este clar: a sosit momentul sa probam vointa politica de a construi o administratie mai supla! Trebuie sa reducem numarul de posturi simultan cu marirea vitezei de digitalizare a infrastructurii informative a statului!
Avem la dispozitie bani europeni din PNRR pentru asta si nu avem voie sa ratam aceasta sansa! Va spun ceva extrem de sincer: pentru toti decidentii politici ai tarii, PNRR a devenit o obsesie. Este cel mai dur si solid test pentru administratia romaneasca, dar si cea mai buna pregatire posibila pentru celalalt obiectiv major al statului roman, aderarea la OCDE. Si, recunosc, sunt teme complicate, dar veti vedea ca aceasta coalitie le va duce la capat. Nu vom abandona nici in privinta pensiilor speciale, nici a celorlalte reforme. Deja legea avertizorului de integritate a fost corectata si in urmatoarele zile bifam celelalte puncte cerute de Comisia Europeana pentru cererea de plata numarul 2.
Imbunatatirea capacitatii administrative plus modernizarea si informatizarea administratiei fiscale sunt obiective asumate nu de dragul vorbelor, ci pentru a ne putea dezvolta economia. Iar digitalizarea Fiscului este vitala pentru a creste colectarea la buget, dar si pentru a avea o relatie mult mai eficienta cu mediul de business. Iar cand vorbesc despre digitalizarea Fiscului ma gandesc concret la mari corporatii tehnologice americane pe care le vad in mod organic implicate intr-un operatiune de asemenea proportii. Nu cred ca sunt multi alti potentiali parteneri care sa aiba resursele si know-howul pentru asa ceva! Cred ca acesta este drumul corect, nu sa venim cu taxe noi, ci un cadru fiscal digital care sa permita in viitorul apropiat globalizarea veniturilor si trecerea la o impozitare progresiva”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Foto: pixabay.com