Guvernul schimba din nou Codul Fiscal. Se poarta negocieri cu mediul de afaceri pana in toamna
cod fiscalmodificari cod fiscalnegocieriministerul finantelormediul de afacericosultantinoul cod fiscal
Pana in toamna, reprezentantii mediului de afaceri pot trimite Ministerului de Finante propuneri cu privire la modificarea Codului Fiscal. Acestea vor fi negociate, si aplicate incepand cu prima luna a anului viitor.
Reprezentantii mediului de afaceri sunt nesiguri cu privire la adoptarea de catre Minister a propunerilor lansate de ei, insa spun ca vor incerca sa transmita catre autoritati toate propunerile pe care le considera benefice, astfel incat forma finala a
Codului Fiscal sa fie una cu impact pozitiv.
"Nu stim daca toate propunerile noastre vor fi luate in calcul. Negocierile mai sunt deschise pana la toamna, iar noua forma a Codului Fiscal, rezultata din negocieri, se va aplica de la 1 ianuarie", a explicat Gabriel Sincu, coordonatorul Departamentului Impozite Directe in cadrul EY Romania, in cadrul unui seminar de specialitate.
Citeste si:
CNAIR a cumparat 400.000 de tone de sare de la Salrom
Consultantii isi doresc in primul rand consolidare fiscala, nu doar la TVA, asa cum este in prezent, ci si la impozitul pe profit.
"Foarte important ar fi sa li se permita grupurilor de intreprinderi consolidarea fiscala; avem acest lucru la TVA, ar fi de dorit sa se permita si la impozitul pe profit. Am solicitat aceasta facilitate pentru grupurile controlate in proportie de cel putin 75%, astfel incat pierderile de la o parte din grup sa se contrabalanseze cu profiturile din cealalta parte, iar impozitul pe profit sa se calculeze consolidat - acesta ar fi un balon de oxigen pentru grupurile de firme cu capital romanesc”, a spus Gabriel Sincu.
De asemenea, consultantii isi mai doresc si reducerea costurilor indatorarii.
"Am mai solicitat o masura care va reduce costurile indatorarii. In prezent, sunt deductibile cheltuielile cu dobanzi si cu diferente de curs valutar in proportie de numai 200.000 de euro plus 10% din EBITDA (castigul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) inclusiv in cazul dobanzilor bancare. Propunerea noastra a fost ridicarea acestui plafon la 30% din EBITDA si eliminarea de sub incidenta prevederii a institutiilor financiare”, a mentionat consultantul.
Citeste si:
Mihaela Buzarnescu cucereste primul titlu WTA si intra in top 20. Reactia Simonei Halep
Sursa foto: pexeles.com