Guvernul s-a razgandit: o noua OBLIGATIE pentru romani, dar si pentru firme
modoficati lege canalizareexceptii canalizareobligatii canalizare
In ultima sedinta din 2021, Guvernul a modificat Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare. Una dintre modificari a eliminat exceptarea persoanelor fizice si juridice de la legarea la sistemul public de canalizare.
Masura a fost introdusa prin OUG 144/2021. Daca, inainte de aceasta
OUG, persoanele fizice si juridice detineau statii proprii de epurare avansata puteau evita conectarea la sistemul de canalizare, din 2022, exceptia a fost ridicata.
Insa, s-a introdus o noua exceptie pentru cazurile in care realizare unei retele de canalizare dintr-o anumita zona nu se justifica din punct de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice.
"Persoanele fizice si juridice au obligatia utilizarii unor sisteme individuale adecvate sau alte sisteme corespunzatoare care pot asigura acelasi nivel de protectie a mediului, exclusiv in situatia in care instalarea unei retele publice de canalizare nu se justifica din punctul de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice", se arata in actul normativ.
De asemenea, se interzice evacuarea directa a apelor uzate neepurate din sistemele individuale adecvate de colectare si epurare ape uzate, in apele de suprafata, apele subterane sau pe terenuri, fara asigurarea epurarii corespunzatoare a acestora, astfel incat sa fie respectate limitele indicatorilor de calitate la evacuare prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descarcare in mediul acvatic a apelor uzate, cu modificarile si completarile ulterioare.
Noile prevederi mai stabilesc ca autoritatile locale sunt obligate sa tina evidenta persoanelor fizice si juridice care nu se conecteaza la sistemele publice de canalizare existente sau nou infiintate in conditiile prevazute la art. 31 alin. (14) si care nu evacueaza apa uzata la reteaua publica de canalizare existenta, in colaborare cu operatorii/operatorii regionali, sa inventarieze sistemele individuale de colectare a apelor uzate si sa notifice populatia pentru conformare.
Tot autoritatile locale trebuie sa introduca in baza de date stabilita la nivelul Administratiei Nationale Apele Romane, o data la 2 ani, datele si informatiile pentru evaluarea stadiului implementarii cerintelor prevazute in HG nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind conditiile de descarcare in mediul acvatic a apelor uzate, cu modificarile si completarile ulterioare, si, semestrial, stadiul realizarii lucrarilor pentru epurarea apelor uzate urbane si a capacitatilor in executie si puse in functiune pentru aglomerari umane, inclusiv situatia investitiilor realizate, pentru stabilirea conformarii aglomerarilor umane.