Guvernul s-a inteles cu Federatia Patronatelor din Constructii: salariu minim brut de 3.000 de lei pe luna
salariu minim constructiiacord guvern constructorifederarie constructoritaxe constructii
Acordul intre Guvernul Romaniei si Federatia Patronatelor Societatiilor din Constructii, care are scopul sa sustina dezvoltarea sectorului constructiilor in Romania, a fost aprobat astazi, prin memorandum, in sedinta solemna a Guvernului, desfasurata la Alba Iulia.
Acordul a fost semnat, la sfarsitul sedintei, de premierul Viorica Dancila si de presedintele Federatiei Patronatelor Societatiilor din Constructii, Valentin Petrescu.
Potrivit acordului, sectrorul constructiilor va fi declarat prioritar, de importanta nationala pentru economia romaneasca, in urmatorii 10 ani.
De asemenea, pentru sectorul constructii, se va stabili un salariu minim brut lunar de 3.000 de lei.
Taxele datorate de angajator pentru forta de munca vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel incat salariul minim net lunar sa depaseasca echivalentul in lei a 500 de euro.
Va fi introdusa certificarea profesionala facuta de un organism de certificare neutru, alcatuit din membri ai organizatiilor patronale reprezentative, organizatiilor profesionale, institutiilor de invatamant si specialistii din domeniu.
Totodata, se vor introduce masuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.
In domeniul legislatiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor in forma actualizata si se va perfectiona legislatia privind achizitiile publice.
O alta masura va consta in introducerea obligativitatii de acordare a avansului pentru contracte de lucrari in procent de 30%, in special pentru cele din fonduri europene si pentru contractele de interes national, si restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factura, pana la finalizarea proiectului.
Tot in sprijinul finantarii sectorului de constructii, se va infiinta un Fond de garantare pentru constructii, cu participarea statului in procent de 80% si a firmelor de constructii, cu 20%.