Guvernul pregateste solutii pentru ca romanii sa-si mentina puterea de cumparare: banii necesari vor veni, in mare parte, de la UE
putere de cumpararemasuri de sprijinscumpiriinflatie
Conform ministrului de Finante, Adrian Caciu, pe langa masurile deja in vigoare care ii ajuta pe romani sa depaseasca problemele inflationiste, Guvernul pregateste si alte proiecte, care sa ii sprijine pe acestia in mentinerea puterii de cumparare, pe fondul scumpirilor accelerate. Despre banii necesari acestor masuri, ministrul ne spune ca 70-80% dintre acestia vor proveni din fonduri europene.
"Romania a venit deja cu un pachet de masuri, care au vizat in mare parte preturile la energie. In contextul actual, Guvernul lucreaza la un pachet de masuri care sa vina si sa sustina costurile suplimentare create de cresterea unor preturi precum cele de la combustibili si la alimente, dar si in alte zone, astfel incat economia sa functioneze in continuare si cetatenii sa nu aiba o putere de cumparare diminuata", a spus ministrul Caciu, in cadrul unei conferinte organizata, la Bucuresti, de publicatia The Economist, alaturi de comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
"Am avut patru discutii la Ecofin si am obtinut un cadru de ajutoare de stat cu care putem veni in zona economiei si a gospodariilor (...)
Avem la dispozitie fonduri europene din exercitiul financiar 2014-2020 care inca sunt nefolosite. Si in criza pandemica, Guvernul de atunci a luat masura de a transfera fonduri europene de pe o axa pe alta, pentru a ajuta economia. Cred ca acest model trebuie replicat si acum. Am obtinut aceasta flexibilizare, fara a fi necesara o intreaga birocratie. Minimum 70-80% din masuri ar trebui sustinute din fonduri europene, pentru ca nu trebuie sa uitam ca trebuie sa ne mentinem angajamentele, ca suntem intr-o procedura de deficit excesiv, suntem angajati in PNRR si nu trebuie sacrificat niciun leu din obiectivele anterioare conflictului", a mai adaugat oficialul guvernamental.
E gresit sa ne comparam cu alte tari, spune oficialul
Conform oficialului, fiecare tara actioneaza, in contextul actual, in maniera proprie, deoarece economiile natiunilor au particularitatile lor, iar impactul masurilor de sprijin difera, de la o tara la alta. Trebuie sa analizam care sunt urmarile unor masuri, inainte de a le aplica si e gresit sa facem comparatii intre Romania si alte state.
"Uitati-va la dobanda la care se imprumuta astazi Ungaria (tara care a plafonat pretul carburantilor - n.r.), ce se intampla cu inflatia din Ungaria. Comparatiile nu sunt despre masuri, ci despre efecte. Sunt economii diferite, sunt modul de abordare diferite, sunt momente politice diferite. Franta are alegeri, Ungaria are alegeri. O sa discutam despre pachetul de masuri cand va fi gata. Acestea trebuie facute cu ratiune, nu cu emotie. Nu ne luam neaparat dupa ce face vecinul, pentru ca s-ar putea sa ne dauneze. Sa ne uitam la noi si sa vedem ce sa facem la noi", a mai precizat ministrul Finantelor.