Premierul Ludovic Orban a anuntat astazi ca Guvernul va adopta in cursul saptamanii viitoare proiectul de ordonanta privind rectificarea bugetara. Este cea de-a doua rectificare bugetara din acest an, prima fiind facuta chiar in timpul starii de urgenta din aceasta primavara. Premierul liberal s-a declarat constient de situatia economica nu prea buna in care se scalda Romania la aceasta ora, tara noastra confruntandu-se cu probleme economice in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit intreaga lume in aceasta prima jumatate a anului.
In aceste conditii, premierul Ludovic Orban a lansat un apel catre ministrii guvernului sau, solicitandu-le acestora sa isi revizuiasca serios cererile de finantare. Seful PNL a mai precizat ca isi doreste “sa existe fundamentari foarte solide pentru orice solicitare de bani”. Totodata, in contextul in care economia tarii noastre a fost afectata serios de epidemia de coronavirus, Ludovic Orban a sustinut ca in aceasta perioada “fiecare ban trebuie dramuit”. De asemenea, seful de la Palatul Victoria a mai transmis ca resursele trebuie alocate catre “proiectele importante, catre investitii, catre proiecte care intr-adevar au ca efect imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor si catre proiectele suport pentru dezvoltarea economica ulterioara”.
Pana la adoptarea proiectului de ordonanta privind aceasta noua rectificare bugetara, premierul Ludovic Orban, impreuna cu ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, va purta discutii la inceputul saptamanii viitoare cu fiecare ordonator de credite care are un punct de vedere diferit de cel al Ministerului de Finante in probleme rectificarii. Totusi, de aceasta a doua rectificare bugetara din acest an este nevoie certa in actualele conditii, criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra in debutul acestei primaveri generand cheltuieli neprevazute.
In plus, noul buget trebuie sa acopere si majorarea alocatiilor, care va intra in vigoare incepand cu data de 1 septembrie. Conform unei ordonante de urgenta care a fost publicata la sfarsitul saptamanii trecute in Monitorul Oficial, alocatiile vor creste cu 20% incepand cu aceasta toamna. Astfel, copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani vor primi de la stat in luna septembrie 185 de lei. Pana la finalul anului 2022, alocatiile vor ajunge, in etape, la nivelul de 300 de lei pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 18 ani. Cresterile vor fi facute etapizat in cursul anului viitor, la 1 ianuarie, respectiv la 1 iulie.
Bineinteles, nici pensiile nu vor fi uitate in momentul in care se va face aceasta noua rectificare bugetara, acesta fiind un subiect indelung discutat in ultimele luni. Desi guvernarea social-democrata lasase ca mosternire o majorare a pensiilor de nu mai putin de 40 de procente incepand cu aceasta toamna, puterea liberala a explicat in mai multe randuri ca o asemenea majorare semnificativa nu poate fi facuta, in special in aceste conditii dificile din punct de vedere economic. Cel mai probabil, pensiile vor fi majorate cu 10 - 15% incepand cu data de 1 septembrie.
Subiectul majorarii alocatiilor si pensiilor este intens dezbatut in continuare pe scena politica, PSD amenintand guvernarea liberala cu depunerea unei motiuni de cenzura in cazul in care alocatiile nu vor fi dublate si pensiile nu vor fi marite cu 40%.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!