Guvernul pregateste 1 miliard de euro pentru aceste firme romanesti: cine va primi finantarea, pe ce criterii
finantare firmemediul privatministerul de finante
Executivul de la Bucuresti tocmai a anuntat ca va sustine financiar, printr-un amplu program, o anumita parte a mediului privat romanesc. Este vorba despre producatorii romani, cu precadere pe cei ce activeaza in domeniul de procesare hrana.
In acest moment este in lucru un program de finantare in valoare de 1 miliard de euro, conform informatiilor transmise de ministrul de Finante, Florin Caciu.
"In prezent, lucram la un program de finantare de peste un miliard euro vizand sustinerea producatorilor romani, in special partea de procesare hrana – de la procesarea carnii de porc, la cea de pui, dar si lactate, astfel incat producatorii romani sa poata beneficia de costuri de productie cat mai reduse", a spus oficialul guvernamental.
Declaratia a fost facuta in cadrul conferintei
“Contextul economic si legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor in Romania”, organizata de Carmistin si Asociatia Fermierilor din Romania.
Ministrul Finantelor a subliniat faptul ca statul roman va continua finantarea sectorului suinelor prin programe consolidate, suplimentare celor din fonduri europene. A anuntat ca actualele masuri guvernamentale vor fi completate de noi initiative de finantare, adaptate mai bine nevoilor pietei interne.
A transmis participantilor sa nu rateze momentul pe care Romania il are in prezent din perspectiva posibilitatilor de finantare, care trebuie concretizate in piata si in evolutia acesteia.
Ministrul a accentuat prioritizarea pietei interne prin toate masurile avute in vedere, inclusiv prin adaptarea regulilor europene in folosul industriei romanesti.
”In acest moment, din pacate, procesatorii sunt nevoiti sa lucreze cu importuri, fiindca trebuie sa livreze calitate. Iar Romania poate ajunge sa ofere produse la standarde europene prin investitii inteligent directionate. In rest, industria are oameni capabili, are solutii, implicare si experienta.
Din aceasta sinergie – finantare cu sprijinul autoritatilor locale si centrale dar si al sistemului bancar – vom putea readuce industria producatoare de carne de porc la nivelul extraordinar de altadata. In 5 ani, putem si trebuie sa ajungem la deficit zero pe balanta agroalimentara", a declarat Vlad Macovei, presedintele Asociatiei Forta Fermierilor.
Foto: unsplash.com